Hopp til hovedinnholdet

Å kunne bli politi i Sverige må man være en svensk statsborger

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har planer om å flytte til Sverige neste år. Grunnen er: Jeg skal bli politi. Men for å kunne bli politi i Sverige må man være en svensk statsborger. Planen er å flytte neste år, når jeg skal gå andre året på vgd. Tanken min da er å gå andre og tredje året i Sverige , slik at på de to årene jeg likevel går på skole har jeg den muligheten til å bli Svensk statsborger. Så når jeg er ferdig med vgd kan jeg gå rett på politi høyskole. Grunnen til at jeg ikke vil gå vgd ferdig her i Norge er fordi at da taper jeg to år. For om jeg flytter når jeg er 19(?).. Så tar det likevel 2 år å bli svensk statsborger. Og da er jeg i en alder av 21 ... Jeg har allerede sjekket ut leilighet , så jeg tenker å bo alene. Jeg har snakket med mine foreldre og beste foreldre og de forstår tanke gangen. Det eneste som gjenstår er sider og litt informasjon jeg behøver. Så finnes det en siden jeg kan finne dette ut osv , eller kan du hjelpe meg ? Er dette mulig ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Som norsk statsborger har du lik rett til skoleplass ved videregående i andre nordiske land som landets egne statsborgere. Det betyr at du kan søke utdanning i Sverige og konkurrere om plassene på lik linje med svenske søkere. Utdanningssystemet der er imidlertid ikke identisk med her. Hvordan den utdanningen du har fra før her i Norge kan innpasses i Sverige, blir derfor litt opp til skolen du begynner på å avgjøre. Vi har dessverre ingen fullstendig oversikt over skoler eller skoletilbudet i Sverige. Ta derfor kontakt med Sveriges ambassade i Oslo, de kan sikkert hjelpe deg litt på vei. I tillegg har Foreningen Norden mye informasjon til personer som vil gå på skole i andre nordiske land.

 

Når det gjelder regelverket som gjelder for statsborgerskap og søking av politiutdanning, er det kjempeviktig at du undersøker dette med Sveriges ambassade raskest mulig. Hos Foreningen Norden ser du en kortfattet beskrivelse av hva som kreves for å søke om svensk statsborgerskap.

 

Lykke til videre!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Studier i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om studier i utlandet