Hopp til hovedinnholdet

Studere medisin i USA eller Storbritannia

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går i tiende klasse og har tenkt til å studere noe innen medisin. Jeg har ikke så bra karakterer, men har tenk til å studere vidre i england eller usa. Og jeg får lov til å studere i utlandet pga jeg har famile i begge landene. Så bare lurte på hva må jeg ha i karaktersnitt for å kunne studere i utlandet og hvordan det er?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

USA

Medisinstudiet i USA (Doctor of Medicine – MD) tar rundt 8 år og er inndelt i Pre-Medical Studies og Medical Studies. Pre-Medical studier er forberedende utdanning med hovedvekt på realfagene biologi, fysikk og kjemi, i tillegg til matematikk og noe engelsk. Studiet er normert til 4 år, og leder fram til en bachelorgrad - Bachelor of Science.
Medical School består av en pre-klinisk (teoretisk) del, og en klinisk (praktisk) del og er også normert til 4 år.

 

Det settes spesielle fagkrav samt svært gode karakterer til bachelorgraden for opptak til Medical School. Det blir også lagt vekt på relevant arbeidspraksis man har skaffet seg ved siden av studiene, samt engasjement i frivillige organisasjoner, prosjekter osv.
Mange medical schools tilknyttet American Association of Medical Colleges praktiserer felles opptak, og krever at søkeren består opptaksprøven MCAT – Medical College Association Test. Prøven avholdes i april måned for opptak til høstsemesteret, og søknadsfristen utløper i februar/mars. De fleste bruker ca. 6 måneder på å lese til denne testen.

Amerikanerne sender typisk inn 15-20 søknader, blir invitert til 7-8 intervjuer hvis søknaden er over gjennomsnittet, - for så å komme inn på en eller to skoler (du må betale reise til intervju selv.)

Det er meget vanskelig for utlendinger å komme inn på den kliniske utdanningen, særlig om man ikke har tatt bachelorgraden i USA. Mange Medical Schools gir preferanse til studenter som er hjemmehørende i vedkommendes stat.
Kontakt lærestedene direkte for mer informasjon om opptaksreglement og MCAT-prøven.

 

Søknadsprosess
Hvis du skal studere medisin ved en Medical School som er medlem av American Medical College Application Service (AMCAS), må du søke gjennom AMCAS.
Noen få skoler står utenfor AMCAS, og da søkes det direkte til hver skole. Generell beskrivelse av hvordan du søker til amerikanske universiteter finnes på hovedsiden om utdanning i USA.
Se hvordan du bør gå frem for å komme inn på Medical School i USA.

 

Godkjenning
For å praktisere som lege i Norge med utenlandsk utdanning må du ha autorisasjon fra Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell (SAK). Med utdanning fra land utenfor EU/EØS land kreves det tilleggskurs, prøver og praksis før man kan begynne på turnustjeneste. Denne prosessen tar vanligvis minst et år og man har ingen garanti for at man blir godkjent. Universitetet i Oslo har mer informasjon om tilleggskravene.

 

Som du ser er det mange krav for å komme inn på medisinstudiet i USA, og det forventes at du gjør det svært bra på skolen.
For mer informasjon om medisinstudiet i USA kan du lese her.

 

 

STORBRITTANIA

OPPTAKSKRAV
Opptakskravene varierer mellom de ulike lærestedene, men det er generelt svært vanskelig å komme inn. Lærestedene har kun et begrenset antall plasser ledig for internasjonale studenter. Dette studieåret går kun 29 norske studenter på medisin i UK. Medisinutdanningen i Storbritannia er veldig dyr for nordmenn (ikke minst fordi vi ikke er EU-borgere). Det er vanlig at studiene koster mellom 170 000 og 300 000 kroner per år. Lånekassen dekker bare deler av dette beløpet.

Det er krav om meget gode karakterer og fordypning i realfag fra 3. klasse. De fleste lærestedene ser etter kjemi 2 samt et realfag til fra 3. klasse og et fra 2. klasse (biologi, fysikk og/eller matte). For mer spesifikke krav med hensyn til karakterer og realfag, ta direkte kontakt med lærestedet eller finn informasjon på lærestedets nettsider.

I tillegg til å ha et godt karaktersnitt og en god porsjon realfag, krever de aller fleste lærestedene opptaksprøven BMAT (Bio-Medical Admissions Test) eller UKCAT (UK Clinical Aptitude Test), og veldig mange spør etter en av språktestene IELTS eller TOEFL. Du må som regel også stille til intervju som en del av opptaksprosessen.

MERK! Enkelte læresteder tar ikke i mot søkere med norsk vitnemål på medisinutdannelsen. Dette gjelder bl.a. UCL, Queen Mary University, University of Manchester og University of Birmingham.

Lancaster University tar kun i mot søkere med statsborgerskap fra EU, altså ikke norske statsborgere.


Disse universitetene krever UKCAT:
University of Aberdeen, Brighton and Sussex Medical School, Cardiff University, University of Dundee, University of Durham, University of East Anglia, University of Edinburgh, University of Glasgow, Hull York Medical School, Keele University, King's College London, Imperial College London, University of Leeds, University of Leicester, University of Manchester, University of Newcastle, University of Nottingham, Peninsula College of Medicine and Dentistry,Queen Mary, University of London Queen's University, Belfast, University of Sheffield, University of Southampton, University of St Andrews, St George's, University of London, University of Warwick.

For å ta testen, må du registrere deg på UKCATs hjemmesider, se link til høyre. Du kan ta testen ved Kompetansehuset Imente i Drammen.

 

Disse universitetene krever BMAT:
Oxford University, University of Cambridge, University College London, Imperial College London.

For å ta testen, må du registrere deg på BMATs hjemmesider, se link til høyre. Du kan testen ved Folkeuniversitetet i Oslo og i Bergen.

 

Disse universitetene krever hverken BMAT eller UKCAT:
University of Birmingham, University of Bristol og University of Liverpool.

Søknadsfristen for medisinstudier er 15.oktober, så du må begynne med søknadsprosessen så tidlig som mulig.

 

 

Mer info finner du på ANSAs nettsider om medisinutdanning i Storbritannia. Hvis du også er interessert i å søke på medisinutdanning i andre land, kan du lese om opptakskrav, utdannning, språk, skolepenger og annet på ANSAs sider om medisin. Der kan du lese om en rekke aktuelle studieland i høyre marg.

 

LYKKE TIL MED STUDIENE!

ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Studier i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om studier i utlandet