Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Vennen min har en kjæreste som sliter med depresjoner og selvmordstanker

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en stor vennekrets og flere "bestevenner". I timene på skolen er jeg i en gjeng på 4 stk og min nærmeste av dem har fått seg kjæreste, jeg er veldig glad for at han har fått det, men for noen dager siden fortalte han meg at hun sliter med depresjoner, angst og for 1 måned siden prøvde hun selvmord. Hun misslyket heldigvis. Dette har selvfølgelig gått veldig innpå vennen min, og jeg har merket at han har forandret seg på en måte som gjør at jeg oppfatter han som mer stresset og han har blitt fjern. Jeg har snakket med han om det fler ganger og jeg spør han gjevnlig om han vil snakke om det, og han svarer alltid ja. Jeg vil vite hvordan jeg kan hjelpe begge på en best mulig måte sidne jeg er også gange god venn med dama hans. Hva kan jeg gjøre for at vennen min ikke skal bli preget av hennes vansker og hjelpe hun gjennom denne perioden uten at jeg blir negativt påvirket?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du har omsorg for vennen din og kjæresten hans. 

Depresjon og selvmordstanker er alvorlige psykiske vansker. Det du og kameraten din kan gjøre for henne er å hjelpe henne i kontakt med helsevesenet slik at hun får riktig helsehjelp. Start med helsesøster eller fastlegen hennes. Dere bør unngå å avtale og ikke fortelle dette til andre, eller passe på disse opplysningene som en hemmelighet. Si i fra til noen voksne dere er trygge på og stoler på hvis hun ikke tar i mot hjelp fra hjelpeapparatet. Dette er en for stor hemmelighet for dere å passe på. Så stort ansvar kan dere ikke ta. Tenk om hun skader seg selv? Dere kan ikke vite sikkert hva hun kan finne på, og dere bør dele ansvaret med å passe på henne med en voksen.

Dere kan spørre henne om:

  • Hva som er viktig for henne?
  • Om hun ønsker hjelp?
  • Hva hun tror kan hjelpe?
  • Hva som kjenne tegner dager hvor hun har det litt bedre?

Når det gjelder kameraten din så kan det være lurt å si noe om det som bekymrer deg? Han er trolig lite til støtte og hjelp hvis han har det vanskelig selv. Hun må få orden på sine vansker og han må finne en balanse på hvor mye han kan prøve å støtte og hjelpe uten å få det vanskelig selv. Kanskje hun sier at han er så viktig for at hun ikke skal få det verre? Det kan være for stort ansvar for han å bære alene. Oppfordre han til å snakke med de voksne hjemme. Kanskje han må vurdere å ikke være kjæreste med henne nå, så kan han se om de kan bli kjærester igjen når hun blir friskere? Du gjør allerede mye ved å lytte og være en venn. Husk det!

Ta eventuelt en prat med helsesøster dere to kamerater. Dere kan snakke med helsesøster om situasjonen uten å si hvem hun er hvis dere vil drøfte saken anonymt i første omgang. Så kan dere få informasjon om hvilken hjelp som finnes der dere bor.

Lykke til.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap