Hopp til hovedinnholdet

Jeg er veldig glad i en venninne, men hun er frekk mot meg og nå ekskluderer hun meg fordi jeg sier ifra.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Har en venninne som jeg er helt sikker på at er sur på meg. Jeg vet ikke hvorfor hun skulle være sur, men hun blir ganske ofte sur uten grunn. Eneste forskjellen nå er at hun ignorer meg og kaller meg dramatisk om jeg spør henne hva som er galt. Vi er en «gjeng» på tre og hun har «makten» i gruppa. Tror hun klikker litt nå for jeg står opp mot henne og sier at hun ikke kan bosse oss rundt og være så frekk mot oss. Den tredje jenta tørr ikke si imot og er dermed ikke noen «trussel» så det er ikke behov å være så slem mot henne. Det eneste er at hun påvirker henne til å ikke være med meg. Så jeg har ingen av dem. Jeg er glad i denne jenta, men hun kan ikke oppføre seg slik og jeg tørr ikke si noe i fare for å ødelegge vennskapet vårt. Har en annen venninne som sier at jeg bare burde ditshe henne for hun er jo egt bare frekk og sjefete. Jeg gråter litt på kveldene for innerst inne tror jeg at det er det jeg må gjøre, men det vil jeg ikke for jeg er så glad i henne. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du er i en vanskelig og vond situasjon. Jeg syntes dog det er en fin ting at du sier ifra når du opplever at venninnen din ikke behandler deg godt, det er en god egenskap å si ifra når man føler seg urettferdig behandlet.

Det er trist å høre at du ikke føler at du når frem når du forsøker å snakke med henne. Det kan være vanskelig å snakke sammen om slike vanskelige ting i et vennskap, selvom det er viktig. Jeg tenker at du kanskje kan forsøke å gi det ett siste forsøk. Prøv å snakk med venninnen din på tomannshånd i en situasjon hvor dere begge følere dere komfortable. Kanskje det å snakke på skolen for eksempel ikke er en god idé, ettersom det ofte er mange rundt? Kanskje kan du spøre om å være sammen med henne en dag, fordi du vil prate med henne? Om hun fremdeles ikke vil snakke med deg så kan du forsøke å sende en melding. Jeg syntes det er et fint utgangspunkt å forklare henne at du er veldig glad i henne, og at du syntes det er trist at dere er uvenner. Du kan forklare henne at du gjerne vil ordne opp, men at du har behov for at dere snakker sammen på en ordntlig måte. Det å si ifra på en tydelig men respektful måte er ofte noe som fungere, dersom begge er innstilt på å lytte til hverandre. Jeg legger ved en artikkel nedenfor som sier noe om hvordan  man kan snakke sammen på en god måte.

Dersom denne venninnen ikke vil forstå deg eller lytte til deg, men fortsetter å utestenge deg og å være frekk så kan det kanskje stemme at du bare må akseptere at vennskapet ikke er verdt å kjempe noe mer for. Det er utrolig trist, det forstår jeg, men det er veldig viktig at man omgir seg med venner som bahndler en bra. For at du selv skal ha det bra så er det viktig at du blir hørt og respektert i vennskapet, og om denne venninnen ikke vil behandle deg slik så er hun kanskje ikke verdt det?

Jeg syntes uansett at du skal forsøke å snakke til henne en siste gang, for å prøve å ordne opp.

Som sagt så legger jeg ved noen gode artikler nedenfor, som jeg håper vil være til hjelp. Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Blitt uvenner? Slik ordner du opp.

To jenter med ryggen mot hverandre (www.colourbox.com)

Opplever du å bli behandlet urettferdig av vennene dine, eller har du kranglet med en venn? Her er noen gode tips til hvordan dere kan snakke godt sammen og kanskje løse problemet.

Skrevet av ungdomsjournalist Julie

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Venner som "forsvinner"

Trist jente (colourbox.com)

Det er vanskelig å kjenne på følelsen av et vennskap ikke er like sterkt som det engang var.

Skrevet av Tiril, Ungdomsjournalist.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap