Hopp til hovedinnholdet

Aldersforskjell i forhold

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 15 år som er kjæreste med en på 23 år... Vi har et godt forhold, og vi har mange felles interesser. Siden jeg er under den seksuellelavalder har vi ikke hatt sex enda noe vi begge er enige om at vi ikke skal ha før jeg er blitt eldre. Forholdet vårt vil jeg si er rimelig bra. Bare at vi har noen utfordringer. Jeg tørr ikke å si noe til mamma... og når jeg fortalte om han til vennene mine kaldte de han pedofil:( Han derimot har ikke sagt noe om meg til noen, noe som gjør meg litt bekymret. Han sier selv at han skulle ønske vi var omtrent like gamle. Jeg trenger tips om hva vi burde gjøre, jeg er i en vanskelig situasjon. Men å gjøre slutt på forholdet er uaktuelt. Hva burde vi gjøre for å gjøre ting enklere? - Fortvila jente 15

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du er i et godt forhold. Det kan være utfordrende å ha en kjæreste som er 8 år eldre når man er 15 år. Kanskje mest fordi dere må tåle reaksjoner fra andre, og at dere sannsynligvis har noe ulike behov og grenser hjemme. Bra at dere venter med sex siden det er ulovlig og straffbart for han å ha sex med deg. Jeg vet ikke om jeg har noen tips for at dere kan gjøre ting enklere. Kanskje dere bare må akseptere at det er litt vanskelig og komplisert nå. Men så har dere noe fint sammen også.

Det kan også gå greit med stor aldersforskjell i forhold. Kanskje ikke tiden er moden for at dere snakker om forholdet til andre enda? Kan dere fortsette å ha kontakt sånn som nå og vente med å snakke om forholdet til alle andre? Eller er det viktig for dere å kunne være åpen om forholdet nå? Kanskje dere kan si noe til de nærmeste i første omgang. Så kan dere også forklare litt om at det er litt komplisert å være i et forhold med stor aldersforskjell nå. Snakk sammen om fordeler og ulemper med forholdet, sånn at dere får et avklart forhold til utfordringene selv. Dere kan ikke styre hva andre mener og tenker. Men dere kan ruste dere til å møte kritikk og negative tilbakemeldinger fra andre. 

Etterhvert vil aldersforskjellen ha mindre betydning. Når dere begge er voksne vil det være lettere å være sammen uten å må forklare andre eller forsvare de valgene dere tar. Moren din har ansvaret for deg frem til du er 18 år. Hun bør få vite noe om hvem du har kontakt med. Men kanskje du bør tenke gjennom tidspunktet du sier noe og hvordan du vil forklare det. Kan du skrive en sms hvor du også forklarer litt om hvorfor det er vanskelig for deg å si noe om det til mamma? Si noe om hvordan du er redd for at hun skal reagere? Eller snakk med noen som har taushetsplikt i første omgang. Helsesøster for eksempel. Kanskje det er fint for deg å snakke med en voksen før du forteller noe til mamma. Så kan du få noen tilbakemeldinger på hva som kan være gode valg å ta før du forteller det til familie og venner. Følelsene kan man ikke alltid styre. Når jeg leser det du skriver får jeg inntrykk av at du er ei fornuftig jente. Fortsett å still spørsmål, tenke over hva du trenger og sett grenser for deg selv.

Se også vedlagte artikler. Lykke til videre med kjærligheten.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap