Hopp til hovedinnholdet

Besteveninna mi kutter seg selv og eg vil hjelpe ho...

Jente 13 år
 

Spørsmål

Besteveninna mi kutter seg selv og eg vil hjelpe ho. Kva kan eg gjøre for å hjelpe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Så trist å lese at du har en venninnen som har det så vanskelig at har begynt å kutte seg. Det er veldig fint at hun har deg som venn som bryr deg og søker råd på vegne av henne.

Det er flott å ha en god venn, men du kan ikke hjelpe henne alene. Hun må snakke med noen. Det kan være helsesøster på skolen for eksempel. Helsesøster er vant til å snakke med ungdom som sliter og kan hjelpe henne. Om hun ikke tør å gå til helsesøster alene, kan du bli med, eller gå å snakke med helsesøster for henne for å få hjelp og råd til hva du kan gjøre. 

Du kan ikke stå alene om ansvaret for at hun skal slutte. Det går an å be om hjelp på vegne av en venn, og det går an å gjøre det anonymt. Det går an selv om venninnen din ikke vil at du skal si det til noen. Det å be noen om å holde på en så alvorlig hemmelighet som kutting, er ikke greit. Om det er en så alvorlig hemmelighet at det er lov å si det videre til noen voksne som kan hjelpe. Kanskje venninnen din blir sur på deg der og da, men når hun får det bedre vil hun takke deg og forstå at du gjorde dette for å hjelpe henne og fordi du er en god venn!

Når du har overlatt ansvaret til noen voksne kan du konsentrere deg om å bare være venn.

Å være en god venn for en som har det vanskelig, kan være ekstra utfordrende. Her er noen råd fra helsenorge om hvordan du kan være en god venn:

  • Det de aller fleste trenger er at du lytter. At du spør. At du forsøker å forstå – at du er der for vennen din.
  • Vær en støtte for den du ønsker å hjelpe, vær tillitsfull og lytt
  • Mange vegrer seg for å spørre fordi de er redde for å gjøre ting verre. Det er mye bedre at du spør enn å late som ingen ting. Si for eksempel: Jeg vil at du skal vite at jeg gjerne hører på deg hvis du vil snakke. Vi kan godt gå en tur i kveld (vær konkret og tilgjengelig).
  • Tenk etter hvordan du følte det da du var ordentlig nedfor sist. Kjenn på følelsen. Hva ville du at de rundt deg skulle gjort da?

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap