Hopp til hovedinnholdet

Jeg prøver å hjelpe en venn som har problemer hjemme.

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei jeg prøver å hjelpe en venn med mange problemer med foreldrene hennes. hun har panikksalg og får ikke sove mye. jeg prøver å hjelpe henne så godt jeg kan men det er vanskelig fordi hun vill ikke snakke med en lærer fordi hun ikke vil la dem se henne som svak ( noe som hun ikke er jeg foreslår jeg at hun kan snakke med helsesøster på skolen vår og at jeg kan være med henne vis hun vil noe som hun tenker på. vår skole dro til polen ( hvite busser) og den andre dagen så hadde hun et stort paniskslag. jeg snakket alene med henne i lit mer en en time men jeg fikk ikke henne til å roe seg ned. jeg prøvde mange ting som å puste rolig inn gjennom nesa og ut gjennom munnen i mens hun så på meg jeg prøvde å få henne til å tenke på andre ting som hjalp litt men litt etter på så kom hun på hva hun fik panikk av som var foreldrene hennes og karakterer på skolen hun sa en ting flere ganger og det var: foreldrene mine husker fortsatt den 3 jeg fikk i første semester i 8 klasse

Besvart 08.11.2018 20:44
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du er bekymret for din venninne som får disse panikkanfallene du beskriver. Det er slett ikke godt å se en god venn ha det vanskelig og jeg forstår at du ønsker å hjelpe henne. Om du i tillegg tenker at hennes vansker skyldes forhold hjemme, forstår jeg at du synes dette er bekymringsfult.

Denne jenta er heldig som har en så god og støttende venninne som deg, og det er bra at du oppmuntrer henne til å søke hjelp. Jeg håper at hun ikke bruker lang tid på å bestemme seg for å ta en prat med helsesøster.

Jeg vil også anbefale deg å snakke med helsesøster for egen del. Det kan være godt å få støtte og råd om hvordan en kan være en god venn for en som har det vanskelig. Vi har også laget en artikkel om dette, som jeg legger ved og anbefaler deg å lese. 

Så fortsett å oppmuntre din venninne til å snakke med noen som kan hjelpe henne, og skulle det gå for lang tid, eller du blir mer bekymret for din venninne, anbefaler jeg deg å si i fra til noen voksne som du stoler på. Det kan være kontaktlærer, eller helsesøster på skolen.

Dere kan også ta kontakt med Alarmtelefonen for Barn og Unge. Her kan dere få informasjon om hvem som kan hjelpe dere i deres distrikt.

Jeg legger også ved flere artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Håper dette var svar på ditt spørsmål og ønsker deg og din venninne alt godt.

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap