Hopp til hovedinnholdet

Vi klarer ikke å være glade på hverandres vegne, hva kan jeg gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei jeg har en venn som jeg har hatt siden 1.klasse barneskolen. Vi har vært bestevenner siden da, men i 8.klasse begynte ting å bli dårlig. Ting begynte å bli litt konkurranse mellom oss. Alt mulig småting ble en slags underliggende konkurranse om hvem som var best. Vi klarer ikke være glade på hverandres vegne. Er i hvertfall sånn jeg føler det. Hun vil alltid overgå meg, og være bedre i meg i det meste. Om jeg er bedre og eks får en bedre karakter får jeg sure miner tilbake. Har prøvd å trekke meg litt fra henne, men er veldig vanskelig ettersom hun har trengt seg inn i samme vennegjeng som meg. Hun har vanskelig for å få venner selv, og «tar» heller mine venner. Det er da også litt irriterende at hun må ta all oppmerksomhet. Hun må jo også for all del være bedre venn med alle enn det jeg er. Er skikkelig irriterende å være rundt henne og jeg skjenner jeg ikke klarer å være glad når ting går hennes vei, og det kan jo ikke være sunt. Hva gjør jeg? Har prøvd å snakke med hun før...

Besvart 13.06.2019 06:14
 

Svar
Hei, Jente 18år!

Jeg forstår at dette kan være en utrolig vanskelig og frustrerende situajson for deg å være i, så jeg skal prøve og svare deg så godt jeg kan! Vennskap er overhode ikke alltid lett og krever mye arbeid, men det er flott at du har innsett at det er en utfordring i forholdet deres og at du har innledet samtaler med venninnen din. 

Du skriver at det begynte å bli vanskelig etter 8. Klasse er en tid som også markerer en overgang fra barneskolen til ungsomsskolen og kanskje økt usikkerhet og sosialt press? Kanskje dette er litt av årsaken til at vennskapet deres brakte fram mer konkurranse. Men dette er en god stund siden og er tydelig fortsatt et problem for deg. Det er kanskje ikke så lett og identifisere hva årsaken kan være, men det kan være en god idé å prøve så det blir lettere å finne mulige løsninger. Dersom du har prøvd å fortelle venninnen din hva du føler om situasjonen, så kanskje du kan prøve å spørre henne hva hun føler? Kanskje dette setter situasjonen i et nytt lys? Det at dere er i samme vennegjeng gjør ting komplisert, men den beste måten å håndtere det på er å svelge hva enn venninnen din lager konkurranse av og bare tenke at slik konkurranse er ikke nødvendig for deg for at du skal føle deg bra og annerkjent. Sett pris på de vennene du har og prøv å være glad på hennes vegne, men kanskje mest av alt sett pris på at du har innsett at dette ikke er sunt for deg og jobb mot at hun ikke kontrollerer din glede! 

Vedlagt ligger det noen artikler med flere tanker og perspektiv som jeg håper kan hjelpe deg! 

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer

Ekte vs falske venner

Guttegjeng (colourbox.com)

Har du opplevd å bli sviktet av en venn? Eller har du opplevd å bli kjent med en person du følte du hadde god kontakt med, men som viste seg egentlig å være en falsk venn? Kjenner du en person du oppriktig kan kalle en ekte venn?

av Skage, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap