Hopp til hovedinnholdet

Føler ikke at jeg passer inn noen plasser

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, på barneskolen ble jeg mobbet, og har derfor få venner fra den tiden. Når jeg skulle begynne på ungdomskolen skjønte jeg at jeg ville bort fra det miljøet, samtidig som jeg ville satse på idrett, jeg begynte derfor på en idrettsungdomskole. Målet var å få nye venner, men jegføler meg bare som det 5. Hjulet, jeg føler alle har denne ene bestevennen som de har hatt siden starten av barneskolen, mens jeg seøvfølgelig ikke har noen, jeg føler at jeg ikke har noen å snakke med, heller ikke kjæreste, har aldri hatt en faktisk, og jeg har aldri forstått det med kjærlighetssorg, noe jeg hater, for da har jeg ingenting å si i samtaler om det. Også føler jeg at alle andre har så mye interresant som har skjedd, mens jeg ikke har noe! Og jeg føler at jeg ikke har noen plass i samtalen, for jeg har ikke noe å si, og hvis jeg bare begynner å snakke møter jeg kult eller klein stillhet eller blikk eller alt. Jeg føler jeg ikke passer inn noen steder. Jeg skal jo ha like interesser som hele skolen

Besvart 15.06.2019 02:48
 

Svar
Hei

Det er vondt å kjenne på at en ikke har den ene bestevennen man ønsker seg. Hvis jeg forstår deg rett har du startet på nye ungdomskole. Hovedmålet med å bytte skole var å få nye venner. Når en starter på ny skole kan det ta litt tid før en finner seg venner.

Du skriver at du føler deg som 5 hjul på vognen. Er det noen i klassen du kunne tenke deg å bli bedre kjent med? Hvem er det i klassen du liker? Når man skal få seg venner så starter det gjerne med bekjentskap før en blir venner. Det er derfor det kan ta litt tid før en finner seg nye gode venner når man begynner på ny skole.

For å bli kjent med andre må du våge å ta noen sjanser, og snakke med personer du har rundt deg i hverdagen eller noen du kjenner. Forsøk å være åpen, hyggelig og gi et smil, og vis at du bryr deg. Det kan være nok til å få i gang en samtale. Vis interesse for det personen sier og gjør. Prøv rett og slett å bli kjent med nye mennesker. Det er viktig at du tør å være aktiv og by på deg selv.

Det er mange på din alder som verken har vært forelsket eller har hatt kjærlighetsorg. Som regel er det de som har opplevd det som prater mye om det. Jeg er helt sikker på at det er flere i klassen din som verken har hatt kjæreste eller hatt kjærlighetsorg. Kanskje du skal være ærlig omkring det å heller fortelle at du ikke har opplevd kjærlighetsorg? Spør heller om råd om hvordan det kjennes ut. Kanskje det kan være en døråpner til å bli bedre kjent?

Noen sliter med at de er sjenerte og redde for å si eller gjøre noe dumt. Det å utfordre seg selv, og flytte noen grenser og komme ut av komfortsonen sin, kan være nødvendig. Det vil koste litt i starten, men når du har gjennomført det og ser at det gikk bra vil det være en seier for deg. Ta små steg. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke med noen du aldri har snakket med. Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. For eksempel si til deg selv; jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste eller noen andre setninger som passer.

 

Du må trene for å stå imot din egen trang til å trekke deg når du foreksempel skal ta iniativ til en samtale med nye mennesker. Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden. Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir i situasjonen jo mer vil du klare å være deg selv.

 

Ikke gi opp selv om det nå er tungt og vanskelig. Jeg vil også anbefale deg å snakke med lærer, sosiallærer eller helsesykepleier på skolen. Lærerene kan jobbe med klassemiljøet slik at det blir lettere å bli kjent med de andre.

 

Ønsker deg lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

Ti tips for et bedre klassemiljø

jente utenfor klassen

Du tilbringer mange timer med klassekameratene dine, og miljøet påvirker både skoleresultater og resten av hverdagen din. Her er ti tips til hvordan din klasse kan få et bedre klassemiljø.


Av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap