Hei
Takk for spørsmålet ditt.
Så bra at har lyst til å studere journalistikk. Du har flere muligheter til det.
1) Det som er viktig å vite er at de fleste journalistutdanninger krever at du har generell studiekompetanse. Så når du velger linje på videregående, kan det være lurt å sjekke at du får generell studiekompetanse etterpå. Studiespesialisering gir deg generell studiekompetanse, mens Service og samferdsel ikke gir deg det automatisk. Du kan likevel ta påbygg etter Service og samferdsel (og etter andre yrkeslinjer) og få studiekompetanse da.
2) Dette er ikke så lett å svare på, for det er mange forskjellige bakgrunner og utdanninger som kan være bra når du vil bli journalist. Medier og kommunikasjon-linjen på videregående er relevant for å bli journalist, men det er uansett utdanningen din etter videregående som betyr mest. Så det er minst like viktig at du velger en linje du vil trives i, sånn at du er mest motivert, lærer mest og får best karakterer.
3) Svaret er ja og nei på om det er vanskelig å bli journalist. Det er et yrke som er i forandring, og som har fått en del nye utfordringer (hvordan aviser skal klare å tjene penger, for eksempel), så det er ikke veldig enkelt å få fast jobb. Det er også et yrke med mye konkurranse og hvor mange har lyst til å jobbe, så det er ikke noe man bare kan "spasere" seg til. Det er nok et yrke for de som brenner for det, syns det er interessant, og har lyst til å jobbe for det.
Samtidig er det også bra at det er mye forandringer i yrket, for det betyr også at det er mange nye type jobber i media som ligner på journalist. Og selv om man ikke skulle bli akkurat journalist, trenger flere og flere bedrifter ansatte som er gode til å skrive, finne og formidle en sak. Så det er utrolig mange spennende jobber som er beslektet med journalist, og tingene man lærer seg på studiet er veldig relevante mange steder.
Ellers er det fint å tenke at man kan bli journalist uten å ha gått på journalisthøyskolen eller andre utdanninger også. Mange journalister har bakgrunn fra mer klassiske fag, som historie eller statsvitenskap. Og mange har lært seg å skrive på egen hånd, for eksempel gjennom en blogg, og får jobb på den måten.
Det er uansett et spennende felt, og det blir spennende å se hvordan det går med bransjen når du er eldre og ferdigutdannet. Et godt tips er uansett å passe på at du får generell studiekompetanse på den ene eller andre måten, og ellers velge en linje du syns virker motiverende og spennende.
Lykke til med valget.
Vennlig hilsen
UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no
UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.