Hei!
Videregående opplæring bygger på 10. trinn i grunnskolen. Videregående opplæring fører fram til studiekompetanse eller yrkeskompetanse.
Tar du en linje/utdanningsprogram som gir deg studiekompetanse, kan du studere ved en høyskole eller et universitet senere. Dette kalles studieforberedende utdanningsprogram.
Tar du en linje/utdanningsprogram som gir deg yrkeskompetanse, får du et fag eller svennebrev som gjør at du kan søke jobb rett etter videregående. Disse utdanningsprogrammene kalles gjerne yrkesfag. Du har også muligheten til å ta påbygging til generell studiekompetanse etter yrkesfag hvis du vil studere videre ved høyskole eller universitet.
Videregående opplæring gis vanligvis som 3 år i skole hvis du vil ha studiekompetanse eller som 2 år i skole og 2 år i bedrift hvis du vil ha yrkeskompetanse.
Studieprogrammene som gir studiekompetanse er:
- Studiespesialisering (på andre og tredje år må man velge programfag. Det er nesten som valgfag, der du spesialisererer deg i noe. Da kan man velge mellom Realfag eller Språk, samfunnsfag og økonomi.)
- Musikk, dans og drama (På andre og tredje år skal du også her velge om du vil fordype deg i musikk, dans eller drama, men på de fleste skoler kan du bare velge en av disse)
- Idrettsfag
- Kunst, design og arkitektur
- Medier og kommunikasjon
Etter en av disse utdanningsprogrammene kan du altså studere etter videregående. Det er jo også mulig å få jobb etter vidergående etter en av disse utdanningsprogrammene, men det er neppe en relevant jobb.
Mange har lyst til å velge Studiespesialisering med realfag fordi det finnes noen høyskole- og universitetsstudier med enkelte realfag som opptakskrav. Du har likevel veldig mange muligheter hvis du går Musikk, dans og drama. De fleste studier har bare generell studiekompetanse som opptakskrav, så med mindre du vet at du vil studere noen med realfag etter videregående, er det ikke sikkert du trenger å bekymre deg for å ta realfag på videregående.
Ellers kan du jo også ta noen realfag mens du går på drama. Da kan du også komme inn på de samme studiene. Vil du det, må du snakke med rådgiveren på den aktuelle skolen. Det er ikke sikkert at skolen tilbyr fagene, eller at det passer i timeplanen på drama. Da må du ta fagene alene, som privatist.
Uansett kan du fint gå drama og ta læringen din på alvor, og du har gode muligheter til å studere senere. Da står du også helt fritt til om du vil studere noe mer dramarelatert helt noe helt annerledes.
Utdanningsprogrammene/linjene som gir yrkeskompetanse er:
- Restaurant- og matfag
- Service og samferdsel
- Bygg og anleggsteknikk
- Teknikk og industriell produksjon
- Elektrofag
- Helse- og oppvekstfag
- Design og håndverk/medieproduksjon
- Naturbruk
Les mer om de ulike utdanningsprogrammene i artikkelen «Hvilket utdanningsprogram på vgs skal du velge?» eller på Vilbli.no.
Det er synd at du føler at du har fått for lite informasjon om videregående. Hvis dere bruker timene i Utdanningsvalg dårlig, er det sikkert flere som er forvirra. Du bør derfor si fra til læreren i faget eller kontaktlæreren om dette.
Du har også rett på hjelp fra rådgiver på skolen din. Da kan du få svar på alt du lurer på om videregående.
Under svaret legger jeg noen artikler som du bør lese!
Håper svaret var til hjelp. Lykke til!
Vennlig hilsen
UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no
UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.