SVAR
Besvart 12.02.2019 16:41:21
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Ja, det må du.
Opptakskrav til lokomotivførerutdanningen er:
- Bestått videregående opplæring med fagbrev i elektrofag, teknikk og industriell produksjon eller anleggsteknikk.
Eller
- Spesiell studiekompetanse med minimum 220 årstimer matematikk og 140 årstimer fysikk
I tillegg er det andre opptakskrav:
- Alder 20 år ved studiestart
- Oppfylle krav til helse som følger av Førerforskriften (FOR-2009-11-27-1414)
- Bestå skolens yrkespsykologisk skikkethetstest. Du kan lese mer om testen her.
Spesiell studiekompetanse:
Egentlig er det ikke noe som heter spesiell studiekompetanse, men det er noen studier som har spesielle opptakskrav. I dette tilfelle er det krav til generell studiekompetanse + matte og fysikk. Det står ingenting på Jernbaneskolen sine nettsider om hvilken type matte du må ha fra vgs, kun at du har hatt minimum 220 årstimer. Jeg forstår det slik at du vil dekke dette kravet ved å ha matte i vg1 (84 timer) og matte når du skal ta påbygg (140 timer).
Du vil dessverre ikke ha muligheten til å ta fysikk som fag når du går påbygg etter du har tatt fagbrevet. Da kan du ta dette opp som privatist. Du kan lese mer om privatisteksamen i denne artikkelen.
Hvis du skulle bestemme deg for å ikke ta fagbrevet, og gå rett fra vg2 til påbygg har du muligheten til å ta et programfag. Hvis skolen din tilbyr fysikk og det går opp med timeplanen din, kan du ha muligheten til å ta dette på vgs.
Jeg anbefaler deg å ta kontakt med Jernbaneskolen for å dobbeltsjekke at dette stemmer. Du kan også ta kontakt med rådgiver på skolen for videre hjelp. Kanskje dere kan ta kontakt med de sammen?
Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!
Vennlig hilsen
UngInfo i samarbeid med ung.no
UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning. Hvordan oppnå generell studiekompetanse? Og finnes det alternative måter å søke høgskole eller universitet på?
Les mer
attach_file
Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.
Les mer
attach_file
Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående?
Les mer
attach_file
Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.
Les mer