SVAR
Besvart 20.03.2019 16:38:38
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei :-)
Jeg forstår det er vanskelig å vite hva man skal velge. Vi kan dessverre ikke fortelle deg hva du bør gjøre, da det er et personlig valg du må ta. Selv om jeg ikke kan fortelle deg hva du bør gjøre, skal jeg prøve å svare deg så godt jeg kan. Jeg forstår dette virker som en utrolig stort valg, men dette kommer ikke til å bestemme fremtiden din for alltid. Du har flere muligheter!
Hvordan velge?
Jeg vil minne deg på at du har rett til å ta påbygg etter du har tatt fagbrevet, men det er vanskeligere å ta fagbrevet etter du har fullført påbygg.
Hvis du ikke finner ut av hva du skal velge til sommeren, er ikke det så farlig. Det er så mye enklere å vite hva man vil, når man tar et valg. Det gir deg muligheten til å se om det du har valgt er noe for deg. Hvis du for eksempel har lyst til å ta fagbrevet, men er redd det blir for lenge med en læretid på to år, kan du alltid velge å droppe ut og heller starte på påbygg.
Jeg forstår du ikke vil ta et valg som du ikke er 100 % sikker på. Mange har kjent på lignende følelse. De fleste som skal ta utdanningsvalg er ikke 100 % sikre, men de har funnet ut i løpet av tiden om valget de har tatt har vært riktig for dem eller ikke. Husk at du alltid kan velge å droppe ut eller bytte - valget du tar bestemmer ikke hva du skal bli for alltid. :-)
Jeg vet ikke hva jeg vil studere?
Du skriver du også kunne tenkt deg å ta påbygg for å ha muligheten til å studere senere, men at du ikke vet hva du kunne tenkt deg å studere. Det forstår jeg veldig godt, og det er heller ikke noe du trenger å vite før om en stund. Mange bruker god tid på å finne ut av hva de kunne tenkt seg å studere, og flere bytter også studie i løpet av året. Det tar tid før man er helt sikker.
Jeg anbefaler deg å sjekke ut Jobbkompasset til utdanning.no. Her finner du yrker basert på hva du tenker er interessant. Du får informasjon om yrket, utdanningen, lønn og kan lese ulike intervjuer av mennesker som er i arbeid. Hvis du f.eks vet du vil jobbe med mennesker, kan du klikke på "mennesker" for å finne yrkestitler som arbeider med dette. Kanskje du finner noen yrker du ikke viste om?
Hvis du skulle stryke i fag på påbygg..
Det er forståelig at det er kjipt hvis du må ta opp fag hvis du skulle stryke i fag på påbygg, men det vet du ikke. Det er viktig å ikke ta sorgene på forskudd! Kanskje du kan ta en prat med lærene dine i de ulike fagene du er redd du kan stryke i og høre med de hva du bør gjøre slik at det ikke skjer. Lærerne er der for å hjelpe deg gjennom fagene. Og hvis du skulle stryke i et fag, så er det ikke verre enn at du tar det opp som privatist senere. Når alle fagene dine er bestått, vil du ha generell studiekompetanse og vil ha muligheten til å studere senere.
Videre hjelp:
Jeg forstår du har mange tanker og bekymringer, det er vanskelig å velge. Men husk at du har utrolig god tid! Hvis du velger feil, så er det ikke verre enn å bytte. Skulle du ikke vite hva du vil studere på universitet/høgskolen, kan du alltid ta ett eller flere friår etter påbygg hvor du kan bruke tid på å tenke.
Jeg anbefaler deg på det sterkeste å ta kontakt med rådgiver på skolen. Hen er der for elevene på skolen for å snakke om utdanningsvalg. Da kan dere sammen finne ut av hva som er best for deg. Jeg legger ved noen relevante artikler under svaret, og anbefaler deg å lese de.
Jeg håper svaret var til hjelp, og ønsker deg alt godt. Masse lykke til! :-)
Vennlig hilsen
UngInfo i samarbeid med ung.no
UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.
Les mer
attach_file
Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.
Les mer
attach_file
Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.
Les mer