Hopp til hovedinnholdet

han var full. han dyttet og sparket meg. skal jeg anmelde?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Forrige helg var jeg og kjæresten min sjåfør for en kompis av meg. Han ringte oss og avtalte klokkeslett og hvor vi skulle hente han (etter inntak av alkohol). Da vi kom for å hente han var han veldig aggressiv mot en annen fyr han var sammens med som var edru, og han angrep denne fyren av uviss grunn. Kompisen min ble lagt i bakken etter en stund siden han nektet å roe seg ned så da sparket han i bilen min. Han kom seg opp og rotet i bagasjerommet på min bil og hentet en planke som han prøvde å slå etter oss og noen andre personer som var tilstede. Etter mye om og men fikk vi han inn i bilen. Da en annen fyr skulle gå inn i bilen ved siden av åpnet kompisen min døra og smalt den rett i den andre bilen siden han ville ta hevn, da kjæresten min skulle få inn armene hans før han lukket døra til bilen så smalt kompisen min bildøra over armen til kjæresten min. Vi kom oss alle inn i bilen, men kompisen min nektet å bli med videre. Dette var klokken 4 på natta og det var ingen andre tilstede akkurat da. Jeg snudde meg inni bilen for å prate med han mens kjæresten min kjørte, men da tok kompisen min tak i armen min og klep hardt. Jeg ga klar beskjed flere ganger om at han skulle slippe siden det gjorde forferdelig vondt, men da han ikke ga seg måtte jeg prøve å skyve han unna og rive meg løs. Han satt i baksetet og kjeftet på meg for helt meningsløse ting, så til slutt fikk kjæresten min nok og stoppet bilen for å få han ut. Han nektet da å komme ut av bilen, så da ringte kjæresten min politiet. Mens han pratet med politiet prøvde jeg å prate med kompisen min og roe han ned. Han satt da inni bilen med føttene ut mens jeg sto utenfor og sto litt bøyd ned mot han. Han hisset seg mer opp og rev tak i armen min igjen. Etter flere mislykkede forsøk på å få han til å slippe så klappet jeg til han i ansiktet med flat hånd. Da tok han foten opp og dyttet meg hardt bort mot brystet, og så sparket han meg i låret. (Til informasjon så ble jeg operert i brystene for 1 måned siden). Etter dette sprang han fra oss og prøvde å bryte seg inn på et hotell like ved, men ble sluppet inn til slutt. Vi ventet da til politiet kom (tok 40 minutter), så ga vi vår forklaring til dem så fikk vi dra hjem. Etter dette har jeg følt ubehag i brystet i flere dager, men begynner smålig å gå over. Kjenner litt smerter hvis jeg ligger i bestemte stillinger når jeg skal sove. Jeg har hatt i tankene helt siden hendelsen om jeg burde anmelde dette. Så jeg lurer på hva jeg får godt ut av å anmelde? Får jeg noen type erstatning for å ha blitt utsatt av slikt, og ubehaget og smertene i tiden etterpå? Jeg jobber ca hver helg framover sammens med kompisen min, men denne hendelsen har ført til at jeg ikke føler meg komfortabel rundt han og det var en stor brudd på tilliten jeg hadde til han. Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at dette ikke ble noen hyggelig opplevelse. Først og fremst var nok dette ubehagelig og vondt å oppleve pga. den ekle oppførselen kameraten din hadde når han var full. Sånn du forklarer det, høres det ut som at kameraten din ikke dyttet og sparket deg for å skade deg, men mer for å få deg bort.

Det er aldri greit å dytte og sparke noen, og det var derfor ikke greit av kameraten din å dytte og sparke deg, selv om han var full. Men selv om han gjorde det, er det ikke sikkert at det kan kalles en "legemsfornærmelse" etter straffeloven § 228. Det er altså ikke sikkert at dette kan kalles straffbart.

Du står imidlertid fritt til å anmelde forholdet om du ønsker det. Kanskje kan politiet veilede deg dersom du tar kontakt med dem.

Du vil nok uansett ikke få noen erstatning for dette, du har ikke lidd noe økonomisk tap av hendelsen.

Konklusjonen på svaret ditt, må være at jeg anbefaler deg å ta kontakt med en lege dersom smertene i brystet ditt fortsetter. Jeg vil dessuten anbefale deg å snakke med kameraten din om hva som skjedde og hvordan du opplevde det. Kanskje dette var en vondt opplevelse for han også.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold