Hopp til hovedinnholdet

Banket gutt på skolen 

Gutt 15 år
 

Spørsmål

hva skjer om jeg banker en gutt i klassen min? Han spyttet på meg idag og jeg tok tak i han og han slo til meg og så sprang han vekk. Jeg må ta igjen får og ikke se ut som en idiot på skolen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ikke gi ham bank. Tar du igjen, så blir det du som får problemer. Siden du  har fylt 15 år er du strafferettslig ansvarlig. Det betyr at du kan få bot eller fengsel dersom du skader ham. Det er ganske dumt å være den som får bråk for noe som andre har gjort.

Vær heller den som vinner saken. Her er noen forslag:

Du kan anmelde ham til politiet dersom han spyttet på deg eller slo til deg. Er han fylt 15 år er det kan som risikerer bot eller fengsel.

Anmelder du saken må politiet melde fra til barnevernet, og foreldrene til gutten vil bli informert.  For mange vil det føles verre enn å få bank.

Klag til skolen. Å bli spyttet på og slått er et brudd på din rett til et godt skolemiljø. Skolen har ansvaret, og skal sette inn tiltak som hindrer gutten i å oppføre seg slik. I tillegg risikerer gutten å bli utvist. Skolen må også si fra til foreldrene.

Som du ser kan du ta igjen på ganske mange andre måter som kan føre til problemer for ham som slo og spyttet på deg. Langt mer effektivt, samtidig som du ikke ødelegger dine muligheter fremover. Stopper du en bråkmaker hjelper du også andre elever, de som ikke kan ta igjen slik du kan.

Vårt råd er å ikke bruke tid på hva andre elever synes du bør gjøre. Vil de at du banker ham opp er de ute etter bråk som du må ta skylden for. Det er ikke venner, det er sensasjonslystne tilskuere. Om kort tid skal du videre på skole, få lærlingplass eller i jobb. Ikke ødelegg de mulighetene fordi andre liker bråk. 

Hilsen oss i Barneombudet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold