Hopp til hovedinnholdet

Er foreldrene mine voldelige mot meg?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei Når jeg, mamma og pappa har en skikkelig krangel så blir dem voldelige, men jeg lurer fortsatt på om det er vold. Mamma drar/river med i ørene sånn at jeg har vondt lenge etterpå. Pappa dytter meg opp mot veggen hardt og holder meg fast. Han sier han bare gjør det for å roe meg ned. En gang sø sa han at hvis jeg ikke satt stille så skulle han slå meg. Har blåmerker på begge armene etter at han har holdt meg fast. En gang holdt han hodet mitt fast mot veggen sånn at haka mi ble hoven. Er dette alvorlig? Mamma har slått meg med håndflaten mange ganger. Hva skjer hvis noen får vite om hva som skjer når vi krangler?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei gutt 15 år !

 

Det du utsettes for fra dine foreldre er vold og veldig alvorlig.  Det er ikke uvanlig at barn eller ungdom som lever i familier med vold ikke tenker på dette som vold eller er tvil. Mange barn og ungdom føler også skyld og ansvar for det som skjer i familien, selv om dette helt klart handler om de voksne.

 

Vold er en handling eller trussel som skader, krenker eller skremmer en annen person.  Volden kan være en bevisst handling eller en handling som skjer  impulsivt.  Det finnes flere former for vold;

Fysisk vold kan være slag, dytting, lugging eller smerte påført med gjenstander.

Psykisk vold kan være trusler om vold, utskjelling, isolasjon fra andre mennesker, vedvarende nedvurdering av tanker, følelser og personlighet.

Seksuell vold kan være å tvinge en annen part til seksuelt samvær, som denne ikke ønsker eller har lyst til.

Materiel/økonomisk vold kan være å ødelegge ting og forhindre adgang til penger og mat eller andre nødvendige ting for å straffe eller kontrollere andre.

 

Alle former for vold er ulovlig.

 

Det er viktig at du tar kontakt med en voksen du stoler på og forteller hvordan du har det hjemme. Det kan være helsesøster, lærer eller en annen person du kjenner. Denne personen må hjelpe deg i kontakt med barnevernet i kommunen der du bor. Barnevernet vil da prate med deg om hva du opplever hjemme og hvordan volden kan stoppes og du få det trykt. Noen ganger er det tilstrekkelig å sette inn ulike hjelpetiltak hjemme. Andre ganger er ikke dette nok.  Da kan det være aktuelt med flytting til familie eller nettverk, eller i en familie/ kollektiv som barnevernet anbefaler. Dette kan være for en kortere eller lengre periode.

 

Du kan også selv kontakt barnevernet i kommunen der du bor eller ringe Alarmtelefonene for barn og unge, 116 111  eller sende e-post tilalarm@116111.no. Der kan du få hjelp til å kontakte barnevernet.   

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold