Hopp til hovedinnholdet

Faren min sier stygge ting og slår. Er det kjærlighet, eller er det han gjør galt?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har en far som tvinger meg ut hele tiden, sier masse frekt som får ned selvtilliten min, lar meg ikke sminke meg på skolen LITT engang, og slår meg ved de minste ting - uten noe god grunn. Bare ved at jeg sier "Hade, hade" etter at han har sagt masse dritt og skal ut av rommet mitt. Har en bror som oppfører seg helt forferdelig og han får aldri noe bare pga han er eneste gutten i familien. Jeg gjør INGENTING galt men ender alltid opp med at jeg blir slått. Jeg er sårbar og veldig forsiktig/sjenert. Men jeg vet aldri om han gjør det for kjærlighet, er det han gjør galt? Eller bare noe jeg må tolerere. Bare i sommerferien har han slått meg minst en gang hver uke for de minste ting. Hver eneste natt gråter jeg og ber til gud. Jeg har det vanskelig nok på skolen, og hver dag blir jeg utmattet av hverdagen min der. Og når han slår og kjefter hele tiden, og broren min gjør og sier de verste ting , men får ikke litt kjeft engang - rett foran øynene på meg, blir alt verre.Hater livet mitt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 og takk for at du skriver til oss!
Du beskriver en situasjon hjemme som er svært alvorlig og bekymringsfull: å utsette noen for vold (si stygge og nedlatende/ krenkende ting pluss å slå) er strengt forbudt og også straffbart. Å bruke vold er ikke kjærlighet. Det ødelegger kjærligheten. Du skriver at du hater livet ditt, og ut i fra hva du beskriver kan jeg godt forstå at du har det svært vanskelig. Jeg vil derfor på mitt aller sterkeste anbefale deg at du oppsøker hjelp slik at du kan få det bedre.
 
Et alternativ er å kontakte barnevernstjenesten i kommunen hvor du bor direkte. Barnevernstjenesten har plikt til å beskytte barn fra vold og trusler, og de er pliktige til å hjelpe deg i den vanskelige situasjonen du befinner deg i. Du kan også ringe alarmtelefon for barn og unge på telefonnummer 116 111. Alarmtelefonen for barn og unge er en nødtelefon for barn og unge under 18 år som lever med vold, overgrep og omsorgssvikt. De kan hjelpe deg å finne hjelp der du bor. Kjenner du noen voksne du stoler på og har tillit til som du eventuelt også kan snakke med? Kanskje en lærer eller helsesøster? Det er svært viktig at du får meldt fra om hvordan du har det hjemme. Først da kan ting bli bedre.
 
Vennlig hilsen psykologen
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold