Hopp til hovedinnholdet

Hva sier norsk lov om bruk av fysisk og psykisk vold mot barn?

Annet 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et spørsmål at juridisk art. Bodde hos slektninger tidlig i oppveksten hvor jeg opplevde å få fysisk avstraffing med visse redskaper regelmessig gjennom flere år som disiplin. Dette kunne være vilkårlig men ofte tilknyttet hvis jeg "brøt" visse regler, eller gjorde de voksne sint. Turte aldri fortelle andre voksenpersoner da dette ville komme tilbake på meg igjen. Sitter igjen idag med psykiske og sosiale sår. Mitt spørsmål er hva sier norsk juss for forhold som skjedde for 10-12 år siden?( mtp å ha utøvd fysisk og psykisk vold over et barn med de følger dette har hatt)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det å bruke vold eller fysiske avstraffelser mot barn er forbudt etter norsk lov. Dette gjelder også selv om fysiske avstraffelser er brukt i forbindelse med oppdragelse. Psykiske overgrep kan også være straffbare, men her må det foretas en nærmere vurdering for å se om det du ble utsatt for går over grensen for hva som er psykiske overgrep.

Jeg skjønner at du ikke turte å fortelle noen hva som skjedde hjemme. Men hvis du nå har lyst til å fortelle noen om dette og anmelde saken til politiet, så kan du det. Politiet vil da både måtte vurdere om det finnes nok bevis til å kunne gå videre med saken, og om saken er foreldet eller ikke.

Hvis du anmelder saken til politiet, så har du også mulighet til å søke om voldsoffererstatning. Om du oppfyller vilkårene for å få tilkjent en slik erstatning eller ikke kan ikke jeg gi deg et sikkert svar på, dette må vurderes nærmere ut fra opplysningene og eventuell dokumentasjon i din sak. Du kan lese mer om hva voldsoffererstatning er på denne nettsiden.

Hvis du føler at du trenger oppfølging for de psykiske sårene du har fått etter volden du ble utsatt for, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din. Fastlegen din kan om nødvendig gi deg en henvisning videre til psykolog, slik at du får bearbeidet opplevelsene fra barndommen din.   

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold