Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg anmelde voldtekt

Jente 15 år
 

Spørsmål

For 2 år siden ble jeg voldtatt. Han var 16 år og jeg var 13. Jeg har bevis på melding at han voldtok meg og trua meg med å drepe meg. Jeg har skriftlig at han inrømme han voldtok meg? Det var voldtekt med vold. Børr jeg anmelde? Kan jeg få erstatning?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
  • Anmeld

Jeg syns du bør anmelde voldtekten. Det er ikke alle som ønsker å anmelde en voldtekt, av ulike årsaker. Det anbefales at voldtekt anmeldes så raskt som mulig. Selv om det nå har gått to år syns jeg likevel at du bør ta kontakt med politiet så snart som mulig.  Du kan uansett ta kontakt med politiet og forklare deg om hva som skjedde, og så kan du vurdere om du vil formelt anmelde saken etter at du har snakket med politiet.

  • Snakk med noen

Det kan også være godt å snakke med noen før du anmelder, det kan være fint å ha med seg en annen person hvis du anmelder forholdet. Du kan f.eks ta kontakt med rådgivningskontoret for kriminalitetsofre. Du kan også ta kontakt med voldtektsmottak i kommunen der du bor, (dersom det finnes i kommunen din) eller du kan ta kontakt med Dixi, ressurssenter for voldtektsofre. Du kan også ta en titt på en side som heter dinutvei.no. Det er en nettportal til hjelp, informasjon og kunnskap om blant annet voldtekt.

  • Erstatning

Du spør også om erstatning. Et voldtektsoffer kan få erstatning fra gjerningspersonen dersom han blir dømt til å betale erstatning. Ofret kan også bli få voldsoffererstatning dersom vilkårene for å få erstatning er tilstede. Et av vilkårene for å få voldsoffererstatning er at voldtekten er anmeldt. Saker om voldsoffererstatning avgjøres av kontoret for voldsoffererstatning. Du kan lese mer om voldsoffererstatning her.

 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Voldtekt - vanlige reaksjoner

Jente bak en glassrute (colourbox.com)

Dette er først og fremst skrevet for deg som har opplevd å bli voldtatt. Her kan du lese om vanlige reaksjoner på en slik hendelse. Du får også gode råd om hva som kan være til hjelp på kort og lang sikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold