Hopp til hovedinnholdet

Jente 14, sliter med angst og har spiseforstyrrelse, hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er en jente på 14 år og jeg vet ikke hvordan jeg skal få bort problemene mine. Jeg sliter veldig med angst, tørr ikke ha presentasjoner foran klassen og har spiseforstyrrelser har dere noen tips? og jeg tørr heller ikke snakke med foreldrene mine om det. De vet noe men ikke alt. De vet at jeg har drevet med selvskading og de vet at jeg ble mobber i 5 og 6 klasse. De vet ingenting annet.. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tok kontakt med oss. Det du forteller om virker ikke greit for deg å være alene med. Du er sikkert bekymret for hvordan du kan skaffe deg hjelp samtidig som du ikke har så lyst å snakke med foreldrene dine om det du går gjennom nå. Dette er et dilemma jeg har møtt flere som har, og det kan være slitsomt å gå rundt å tenke på hvordan man kan få vekk problemene.

Du har fortalt noe til dine foreldre allerede, og det er fint. Jeg vit ikke hvordan forholdet ditt er til dine foreldre, og om du syns det hjelper at de vet om vanskene dine. Men som regel er det best med åpenhet slik at foreldre kan gjøre sitt beste for å gi omsorg og støtte i hverdagen. Det er nok tross alt de som kjenner deg best, og det kan være en fordel for deg hvis de vet om mer av det du strever med. Kunne du ha vist dem det du har skrevet til oss for eksempel? da slipper du å si så mye, men de vil få vite litt mer uansett. 

Uansett hva du bestemmer deg for med foreldrene dine, så kan du likevel søke noen som kan hjelpe. Når man sliter med angst og spiseforstyrrelse er det god hjelp å få. Du har best sjanse for å få rett oppfølging hvis du sier i fra til noen, og da er det også lettest å bli kvitt vanskene. Jo tidligere man ber om hjelp jo bedre. 

Dersom du bestemmer deg for å søke hjelp kan du gå til helsesøster på skolen. Hun har taushetsplikt og kan snakke med deg både om det med angsten for å presentere ting i klassen og om spisingen. 

Du kan også få god hjelp på det som heter helsestasjon for ungdom, der er det bare å møte opp. Det jobber helsesøster, lege og noen ganger psykologer der og de gir gratis hjelp uten at det du trenger å bestille time først. Du kan finne informasjon om tilbudet ved å gå på hjemmesiden til din kommune. 

Det du også kan gjøre er å ringe til alarmtelefonen for barn og unge på nummer 116 111. Det er gratis og anonymt. 

Se også artiklene nedenfor, der er det blant annet mer tips om hva du kan gjøre med angsten for å presentere ting i klassen. Det er også god informasjon om spiseforstyrrelser som er verdt å sette seg inn i. 

Jeg ønsker deg alt godt fremover. Ikke vær redd for å be om hjelp. Du har det vanskelig nå, og da fortjener du noen som kan støtte deg og gi deg råd om hvordan du kan få det bedre.

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Redd for å dumme deg ut?

Gutt som er flau (colourbox,com)

Har du lyst til å prøve noe nytt, men stoppes av redselen for å kunne mislykkes? Les hva du kan gjøre for å våge allikevel og bygg opp selvtilliten din skritt for skritt.

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold