Hopp til hovedinnholdet

Er i en vanskelig situasjon med stefar

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Har en vanskelig situasjon med manipulerende og aggressiv ste-far. Jeg bor ikke med dem, men jeg har funnet ut at han kan være farlig/ psykisk syk. Han har akkurat kastet ut min gravide søster fra hjemmet. Denne mannen er ikke ifra Norge og holder på med en prosess som vil gi han oppholdstillatelse. Men jeg frykter for mine småsøsken samtidig som moren min som bor med denne mannen. Han har brukt vold mot min mor før og jeg vil stoppe dette før noe skjer med mine søsken og få moren min ut av dette. Jeg har nok bevis på og få dem i skikkelig trøbbel, men jeg vil ikke ødelegge alt for min mor. Hva skal jeg gjøre? Vil eventuelt at småsøskene mine skal flytte til meg og min far, men det er ikke mulig siden mamma har rettighetene og de er ikke gamle nok til å bestemme selv. Jeg vet ikke om jeg skal gi han juling eller hva jeg skal gjøre for at dette skal funke sånn som jeg vil.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er veldig fint at du ønsker å hjelpe familien din når de har det vanskelig. Ut ifra det jeg leser forstår jeg at du er kjempefortvilet! Samtidig er jeg enig med deg i at det beste er å finne en løsning som ivaretar de andre i familien din, uten at du "mister hodet" ved å f.eks jule opp stefaren din. Da vil det nok bare bli verre. Du høres ut som en klok og reflektert storebror! 

Det du forteller om er alvorlig. Du forteller at stefaren din er farlig, at han har brukt vold mot moren din og at han er psykisk syk. Nå vet ikke jeg hva dette konkret innebærer, men det høres virkelig ut som de andre i familien din ikke har det bra hjemme. Hvis de ikke har det trygt, må de si ifra til noen. Du kan godt ta denne jobben på vegne av familien, hvis du tror mamma ikke klarer å si ifra selv.

Det finnes mange ulike veier å gå og jeg skal gi deg noen alternativer. Men hvis pappa er en trygg person i livet ditt syns jeg du skal involvere han i dette slik at han kan støtte deg. Så står du ikke alene. 

For eksempel kan dere ta kontakt med et familievernkontor. Der jobber de med slike saker som det du beskriver her og kan gi både samtaler og råd til familier i konflikt. Til dem kan du komme med det du forteller om som er bevis på at stefaren din ikke er grei. De vil hjelpe dere å håndtere informasjonen du har, og finne ut sammen med dere hva som er lurt å gjøre videre.

En annen mulighet er at du kan kontakte barnevernet. De har ansvar for å sikre at alle barn har det bra hjemme. Hvis du vil lese litt om hvordan du kan kontakte dem, kan du sjekke ut denne siden. Her står det mye. Husk at barnevernet er de som har ansvar for å vurdere om stefaren din er egnet eller ikke til å være en omsorgsperson for søsknene dine. Når du (evt. sammen med pappa) har meldt bekymring om situasjonen hjemme hos moren og søsknene dine, har du gjort det som du kan. Da tar barnevernet over ansvaret og er pliktet til å gjøre en undersøkelse.

På samme måte som barnevernet har et ansvar for å sikre at barn og unge har det bra hjemme, har politiet et slikt ansvar. De kan også være noen å kontakte, og til dem kan du også trygt komme med de bevisene du har.

Du skriver at du skulle ønske småsøsknene dine kunne flyttet til deg og faren din. Nå vet ikke jeg hva som gjør at han ikke kan ha foreldreretten for dem? Men hvis det har vært en rettsak om dette tidligere der det ble bestemt at mamma skulle ha foreldreretten, er det lite dere kan gjøre med det før det eventuelt har vært en ny rettsak. Hvis det er lenge siden sist og mye har skjedd siden den gang, kan det være verdt å forsøke igjen, å prøve saken på nytt. Dine søskens stemmer er nemlig viktige selv om de ikke er gamle nok til å bestemme helt selv. Det står i barneloven at man skal ta hensyn til barnets beste og barnets egne ønsker helt fra de er 7 år, når det bestemmes hvor man skal bo. Jo eldre barna er, jo mer hensyn skal man ta. Dette kan du lese mer om her. 

Jeg håper dette ga svar på noe av det du tenker på. Det viktigste er at du forteller om det du vet til noen voksne som kan hjelpe deg. Barn skal aldri tolerere å leve med voldelige foreldre, og det er aldri deres skyld! Så jeg syns det er flott at du bryr deg selv om du ikke bor i huset der det skjer. Jeg legger ved noen artikler som handler om det du tar opp. Les dem gjerne sammen med pappa.

Jeg ønsker deg lykke til, håper det blir bedre snart for moren og søsknene dine.   

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold