Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa krangler hele tiden.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 13 år! Min mamma og pappa krangler vær dag heletiden å jeg har begynt å bli lei. Egentlig har jeg vært lei lenge. Jeg synes pappa angriper mamma mange ganger uten grunn å derfor beskytter jeg henne fordi jeg føler/mener at det han sier er feil. Han er veldig agressiv og vil ikke høre på det noen sier.Mange ganger blir han sur fordi mamma jobber sent,ikke har lagd mat,jobber med skole arbeid og mange flere grunnet. Han er så aggressiv å krangler så mye at jeg får mareritt om det.Det har gått så langt at jeg har lyst til at de skal skille seg.Pappan mine blir så fort sint å blir sint for alt i tilleg til at han er veldig overbeskyttende (tror ikke jeg er den eneste som har en overbeskyttende forelder)Pappa pleier å si masse slemme ting til mamma å det gjør meg lei meg.Å mange ganger ender det opp med at jeg blir blandet inn å at det er jeg som krangler med pappa.Jeg har lyst til at pappa skal gå til psykolog,men tror at han ikke kommer til å ta til seg det de sier.Hjelp!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du sender inn spørsmål til ung.no!

Det er trist å høre at forledrene dine krangler så mye at du får mareritt på natten. Det må være slitsomt for deg å være tilskuer og innblandet i all kranglingen. Du skal ikke behøve å beskytte verken mamma eller pappa, eller ta parti i uenigheter. Så jeg er veldig glad for at du spør om råd!

Du skriver at pappa er veldig agressiv, sier stygge ting til mamma og blir sur dersom ikke middag og lignenede er ferdig. Dette er ikke greit. Psykisk vold er like ille som fysisk vold. Hvor lenge har dette pågått?

 Kanskje du kan fortelle foreldrene dine hva all kranglingen gjør med deg? Det kan hende de ikke en gang skjønner at det har hatt så stor innvirkning på deg. Det er lurt å si noe om at du syns det er vanskelig, at du har mareritt, at du føler du må ta mammas parti og at du syns det har gått så langt at de må finne en løsning. 

 Det kan være lurt å tenke nøye gjennom hva du vil si på forhånd, for det er lett å glemme når man står midt i det. Hvis det er vanskelig å gjøre det på denne måten, er et annet tips å skrive et brev til foredrene dine. Kanksje kan du skrive ned hva du føler og at du gjerne vil prate med dem. På den måten får både du sagt hva du vil og foreldrene dine får tid til å tenke gjennom hvordan de vil svare deg.

Uansett er det lurt å få hjelp til dette av en annen voksen du stoler på. Det er foreldrene dine som har en pågående konflikt, det er ikke din jobb å fikse det. Hvis du har helsesøster på skolen, kan hun hjelpe deg med å finne en løsning. Hun kan også hjelpe deg med hva du vil si eller hva du vil skrive. Jeg vil spesielt oppfordre deg til å prate med henne om den agressjonen til pappa, for det høres veldig slitsomt ut å bli utsatt for og gå med alene.  

Helt til slutt vil jeg nevne at det er noe som heter familievernkontoret. Det er tilbud som er gratis for å hjelpe familier. Du eller helsesøster kan også kontakte familievernkontoret i din kommune, kanskje kan de innkalle til en samtale hos seg? 

Lykke til!Håper foreldrene dine hører på hva du har å si!

 

Legger ved noen artikler som kan være nyttig å lese for deg

 

 
Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Når voksne trenger trøst

Mann som gråter (colourbox.com)

Det er ikke lett å vite hvordan man trøster en foreldre da situasjonen som oftest er motsatt.

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold