Hopp til hovedinnholdet

Er det vold? Er det min feil?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Kjæresten min slo opp med meg etter han hadde vært utrolig slem. Jeg kom hjem etter en kveld med familien og han stengte seg inne på badet og truet med å knuse skallen min, lage helvette på mamma sin bursdag og at jeg skulle stikke. Jeg gråt og bad han om å komme ut. Neste dag sa han det var slutt og han slo til meg i ansiktet med åpen hånd. Han var så sint, og det har skjedd mange ganger. Han bruker trusler som at han skal knuse hodet mitt og drepe meg. Jeg dro derfra og etterpå ringte han meg, sa "alt er din" skyld og la på. Så har jeg ikke kontaktet han på en uke. Trodde han skulle si unnskyld til meg men han mener han har rett. Han har vært sur i flere mmd fordi jeg skjulte en mld jeg fikk fra en fyr som flørtet med meg og jeg fikk besøk av en barndomskompis på jobben, han truet meg med kniv den kvelden. Jeg lurer så innmarri på, har jeg blitt emosjonelt misbrukt? Eller har jeg trigget sinnet hans selv? Er det min feil? Burde jeg gjort noe annerledes?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 og takk for at du skriver til oss!
Det du har blitt utsatt for er vold, både fysisk vold (å bli slått) og psykisk vold (trusler, blant annet om å knuse hodet og drepe deg). Volden er aldri den som utsettes (din) skyld! Volden er alltid utøveren (kjæresten din) sitt ansvar. At kjæresten din legger skylden over på deg er en måte å ikke selv ta ansvar for volden. Du skriver at han har vært sur i flere måneder fordi du skjulte en sms og for at du fikk besøk av barndomskompis på jobb. Å være sur eller sint kan vi alle være, dette er følelser som vi alle har. Det er hvordan vi håndterer følelsene våre som er avgjørende. Dersom jeg forstår deg rett har sinnet hans flere ganger resultert i fysisk eller psykisk vold, dette er noe han må ta ansvar for og jobbe med. Steder å få hjelp er hos stiftelsen Alternativ til Vold, dersom de har et tilbud i kommunen hvor han bor. Sinnemestringskurs hos familievernkontoret kan også være et alternativ. For din egen del vil jeg råde deg til å snakke med noen om hva du har vært utsatt for. Du kan kontakte enten helsestasjon for ungdom, studenthelsetjenesten dersom du er student eller fastlege. Jeg har lagt ved artikler som kan være nyttige for deg å lese.
 
Vennlig hilsen psykologen
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer

Er kjæresten min voldelig?

Kjærester #ikkegreit / ung.no

Kjæresten min er vanligvis snill mot meg, men i det siste har han forandret seg litt. Når vi krangler blir han fryktelig sint.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold