Hopp til hovedinnholdet

Broren min er voldelig mot meg. Hva kan jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er jente på 17 år, broren min er 15 år. Noen ganger når han ikke får det slik som han vil og det er min feil begynner han å bli voldelig mot meg (sist løftet han meg opp fra gulvet og kastet med ned slik at jeg fikk skade på kneet) men jeg prøver å gjøre det slik at han får det slik han vil selv om noen ganger må jeg få litt ro til å sove f.eks så jeg spør han om å skru ned men han sier nei så jeg går å skrur ned lyden for han men så blir han voldelig. Hva skal jeg gjøre? Det er ikke så veldig lenge til jeg eventuelt flytter ut (litt over ett år når jeg skal inn i militæret) så skal jeg bare la det gå og alltid gjøre slik han vil eller kan seg eventuelt flytte i en leilighet nå med støtte fra staten?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 17 år

Du forteller at din bror på 15 år blir voldelig mot deg når han ikke får det som han vil. Han har blant annet løftet deg opp fra gulvet og kastet deg ned igjen så du fikk skade på kneet. Du spør hva du bør gjøre?

Du skriver selv ordet "voldelig", og det broren din gjør mot deg er fysisk vold. Det er ikke greit, og ikke din skyld. Det er trist å høre at du opplever dette. Jeg tipper at du kanskje også er litt redd. Hvis du går rundt og tenker på hva broren din kan bli sint for, og gjør alt som du tenker at han vil, kaller vi det for latent vold. Latent vold er på en måte "vold i lufta", det er alltid en mulighet for vold, og den utsatte endrer det den egentlig ønsker for å slippe unna vold. Det er ikke riktig at du skal måtte holde ut dette frem til du flytter ut. Det er også skadelig og sikkert ganske utmattende for deg å ha det sånn. Så det er viktig at du får hjelp! 

Barnevernet er de som skal sikre at alle barn i Norge har det trygt hjemme. Noen ganger hjelper de også ungdom med å flytte for seg selv, dersom de tenker at det er den beste løsningen. Du kan kontakte barnevernet i din kommune selv, eller du kan ringe Alarmtelefon 116 111 for barn og unge, dit kan du ringe gratis og anonymt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold