Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg anmelde min far? Må min søster og mor vitne?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei Min far har vært psykisk voldelig mot meg og min søster i oppveksten. Jeg rømte fra min far når jeg var 15 år. Min søster flyttet ut fra pappa når hun var 18. Jeg har slitt veldig mye psykisk i etterkant, det gjør også min søster. Jeg har tenkt lege på å anmelde pappa men lurer på om det er lurt. Min søster og jeg hadde en veldig forskjellige oppvekst.Hun ble oversett av pappa og "slapp unna"en del psykisk vold som ikke jeg gjorde.Jeg vet at hun vil aldri anmelde pappa, og hun forsvarer han fortsatt litt.jeg har derfor ikke lyst til å blande henne inn i anmeldelsen selv om jeg vet at hun vil bli intervjuet av politiet og kanskje må vitne?Min mor vet jeg også ikke har lyst til å anmelde, hun er mye syk og er veldig sliten.Er det mulig å anmelde til politiet uten at min søster og mor må si noe i en mulig rettsak?Er det vanskelig gå anmelde? jeg går på vg2 og lurer på om jeg burde vente med å anmelde til jeg er ferdig med skolen.Kan jeg gjøre det på siden av skolen?Koster det penger?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først vil jeg si at det er veldig leit å høre at du har hatt en vanskelig oppvekst. Jeg skjønner godt at du har slitt etter at du rømte hjemmefra.

Politiet kan ikke tvinge moren og søsteren din til å forklare seg, men det er sannsynlig at politiet ihvertfall vil spørre dem om deres forklaring. Jeg tror derfor det kan bli vanskelig for deg å anmelde faren din uten at moren og søsteren din blir involvert. Dersom du virkelig føler et behov for å anmelde faren din, så håper jeg likevel at du gjør det uavhengig av hva moren og søsteren din mener. Det vil da bli opp til politiet å vurdere hvor mye moren og søsteren din bør involvere seg for at du skal komme noen vei med anmeldelsen.

Det går fint an å anmelde noen selv om du går på skolen. Det koster ingenting. Dersom du møter opp hos politiet, vil de kunne hjelpe deg med hvordan du skal skrive anmeldelsen/fylle ut anmeldelsesskjemaet. Etter at anmeldelsen først er skrevet, kan det gå en del tid mens politiet vurderer om dette er en sak de kan/skal etterforske eller ikke. Dersom de velger å etterforske, vil du og kanskje andre som kjenner deg og faren din bli innkalt til avhør. Selv om det ikke nødvendigvis krever så mye tid å anmelde noen, så kan det likevel være en tung prosess med mye følelser involvert. Jeg håper derfor at du kjenner noen som kan støtte deg og være der for deg.

Uansett om du velger å anmelde eller ikke, så ønsker jeg deg lykke til videre! Jeg håper det ordner seg for deg.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold