Hopp til hovedinnholdet

Broren min truer og slår, jeg vil ta hevn, jeg får ingen støtte fra familien, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, det har vært en del voldelige episoder hjemme i det siste. Broren min driver å truer, slår og ødelegger, enten det er forgrunn av måten jeg kler meg eller forgrunn av faktum at jeg svarer tilbake når han snakker stygt om meg. Saken er, jeg har følt meg elendig i det siste, og jeg begynner å føle et veldig sterkt hat mot han og vil gjøre hva som helst for å ta hevn. Dette har gått utover min psykiske og til og med fysiske helse. I tillegg føles det forferdelig å vite at ingen i familien din egentlig støtter deg. Jeg har vurdert å flytte ut men jeg har forferdelig sosial angst så jeg kan ikke få meg en jobb. Jeg forsøker å finne en måte å tjene noen penger på men jeg aner ikke hvordan. Samtidig må denne metoden passe for noen som studerer. I tillegg så føler jeg at andre har vært igjennom verre, som betyr at jeg ikke har rett til å klage. Derfor får jeg følelsen av at jeg ikke burde gjøre det. Jeg vet ikke hvor jeg bør starte, jeg trenger hjelp med alt dette.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 18 år

Du skriver at broren din truer og slår deg, at du føler et sterkt hat mot han, at det går ut over helsen din og at ingen i familien støtter deg. Du skriver også at du vurderer å flytte ut men at det er vanskelig å få jobb siden du har sosial angst. Du føler at andre har vært gjennom verre, og at du derfor ikke har rett til å klage. Du skriver at du ikke vet hvor du skal starte, og at du trenger hjelp. 

Så fint at du tar kontakt, dette høres ut som en vanskelig situasjon for deg. Jeg deler opp svaret mitt litt:

Bror og vold: De handlingene du beskriver at broren din utfører er fysisk og psykisk vold. Vold er alltid utøvers ansvar, og er faktisk ulovlig i Norge. Det er ingen som fortjener å bli utsatt for vold, samme hvem man er. Hvis man blir utsatt for vold kan det å føle seg elendig, kjenne på hat og ønske om å ta hevn være veldig vondt, noen ganger godt, og også veldig normalt gitt situasjonen man er i. Dette er følelser og fantasier du får som signaliserer at det som blir gjort mot deg ikke er greit. Det er forskjell på følelser/fantasier og handlinger. Det er lov og kanskje viktig å kjenne på hat og sinne, men ikke lov å bruke voldshandlinger. Det høres ut som broren din trenger hjelp til å slutte å bruke vold. Frem til han får hjelp må du passe på din egen sikkerhet slik at du ikke blir skadet. 

Ingen støtte, psykisk/fysisk helse, rett eller ikke rett til å klage: Du lurer på hvor du skal starte. Når du sier at situasjonen går ut over den psykiske helsen din, at du har sosial angst som hindrer deg fra å flytte ut/jobbe og at du ikke opplever støtte høres det ut som det kunne vært nyttig å prate med en psykolog. En psykolog kan hjelpe deg med å mestre angst, og få ryddet i tanker og følelser. Du kan komme i kontakt med psykolog gjennom fastlege, skole/universitet, helsestasjon for ungdom eller legevakt om det er akutt. Jeg vil til slutt si at jeg tror mange kjenner på at sine egne vansker kanskje ikke betyr noe sammenlignet med andres, og at man derfor ikke har rett til å klage. Jeg opplever ikke det du spør om som klaging, men et ønske om hjelp med noe som høres veldig vanskelig ut. Din opplevelse er din egen, og er kjempeviktig samme hva andre opplever. 

Lykke til.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold