Hopp til hovedinnholdet

Pappa blir sint for absolutt alt!

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har det ikke så bra hjemme. Pappa har veldig høyt temperament. Pappa blir sint for absolutt alt! En liten filleting kan få pappa til å bli forferdelig sint. Han er alltid sur og muggen, han er nesten aldri glad. Han sier aldri noe positivt til meg, han sier heller alt som er negativt. Når pappa sier jeg skal gjøre et eller annet, og jeg sier jeg ikke har lyst, blir pappa veldig sint. Jeg har prøvd å si i fra om at pappa er alt for sint men da blir bare alt enda verre! Når jeg var mindre og pappa var sint på meg bærte han meg opp på rommet mitt og stengte meg inne. Men nå som jeg er blitt større klarer ikke pappa å gjøre det lenger. Men pappa blir fortsatt sint for alt. Når jeg har venner på besøk så oppfører han seg bedre, men det hender at han blir sint mens jeg har venner på besøk. Jeg vet ikke hvordan jeg skal håndtere dette lenger. Jeg er rett og slett lei av han og vil ikke ha en far som er som han.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Gutt 14 år

Du skriver at du har en pappa med høyt temperament. Han blir sint for absolutt alt og du er lei av å ha en pappa som er som han. Du har forsøkt å si ifra til han men da blir alt enda verre.

Så modig at du tar kontakt. Det høres ut som dette har pågått fra du var liten, hvor han da bærte deg på rommet og stengte deg inne, mens han nå mer kjefter og er sint for alt. Jeg vil først si at det du opplever ikke er greit, og ikke din feil eller ditt ansvar. Det å ha en forelder som hele tiden er sint kan gjøre at man ikke føler seg trygg hjemme og hele tiden ser etter tegn på om han er eller kan komme til å bli sur. Jeg skjønner godt at du er lei og skulle ønske han var annerledes. 

Jeg vil beskrive for deg hva som er psykisk vold, fordi jeg tenker at det er det du utsettes for fra din pappa. Psykisk vold er ord, kroppsspråk og stemmebruk som krenker, truer og kontrollerer den andre. Eksempler kan være å komme med trusler, latterliggjøre, kalle stygge ting, men også å skremme med kropp og stemme, ignorere og avvise den andres følelser. Som barn og ungdom trenger vi at foreldre sier positive ting til oss. Når vi bare får høre negative ting kan det skade selvbildet. Å bli utsatt for psykisk vold er vondt og leder ofte til en følelse av å være liten, skyldig, redd og trist. 

Det er viktig at du får hjelp med det du opplever! Jeg vil anbefale deg å snakke med en voksen du stoler på om det du beskriver (f.eks helsesøster), så kan denne personen hjelpe deg videre. Det finnes hjelp for sinte pappaer der ute! Bl.a hos familievernet, hos psykolog og i noen byer finnes det også et behandlingssted som heter "alternativ til vold". 

Du kan også ringe Alarmtelefon 116 111 for barn og unge helt gratis!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold