Hopp til hovedinnholdet

Far som utøver vold. Hvordan anmelde og hva slags straff kan han få?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, Min far utøvet vold mot meg helt siden jeg var liten, og så lenge jeg kan huske. Både fysisk og psykisk. I de siste årene har han forfulgt meg og tatt fullstendig kontroll over livet mitt. Fått mange dødstrusler av han og han har også brukt min identitet for kjøp og salg av biler og benyttet min underskrift uten at jeg har visst det før bilen lå i garasjen eller ble solgt. Har vært borte hjemmefra i et år nå, og han prøver å nå meg og sender meg trusler gjennom personer. Jeg har tenkt å anmelde han, hvilken straff vil han få? Hvordan burde jeg gå frem når jeg ikke har bevis på at han har slått meg o.l., ? Går for dagen til psykolog og sliter med helsen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 20 år

Du skriver at din far har utøvd fysisk og psykisk vold mot deg sålenge du kan huske. Selv om du har vært borte hjemmefra i et år, så fortsetter han å sende deg trusler gjennom personer. Du har tenkt på å anmelde og lurer på hva slags straff han kan få og hvordan du bør gå frem, da du ikke har beviser på at han har slått deg o.l. 

Det du beskriver er veldig alvorlig, og ikke minst straffbart! Du skriver at du går til psykolog og sliter med helsen. Å bli utsatt for vold har mange negative konsekvenser, både psykiske og fysiske. Jeg synes det er kjempe bra at du har søkt hjelp! Det du har opplevd og fortsatt opplever er ikke din feil eller din skyld. Forholdene du beskriver er straffbare, og jeg vil råde deg til å anmelde forholdene til politiet. Du kan også snakke med politiet om besøksforbud. 

Personer som har opplevd vold i nære relasjoner har rett på bistandsadvokat dekket av staten. En bistandsadvokat vil hjelpe deg til å levere en anmeldelse, kan være med deg i politiavhør, vil forsvare og støtte deg gjennom en eventuell rettssak og hjelpe deg til å søke om voldsoffererstatning i etterkant.

Denne retten til bistandsadvokat gjelder fra før en eventuell anmeldelse er levert til politiet. Du kan dermed nå ta kontakt med hvilken som helst advokat, som vil hjelpe deg i saken, uten at du må betale noe for dette.

Bestemmelsen om vold i nære relasjoner er underlagt såkalt «offentlig påtale», som betyr at politiet kan etterforske og påtale (ta ut tiltale mot faren din) uten at du selv ønsker dette, når de blir kjent med forholdet.

Etter at anmeldelse er inngitt, vil politiet etterforske saken ved å ta vitneavhør, innente dokumentbevis og alt annet som kan belyse saken. Deretter vil det bli tatt ut tiltale dersom bevisene er gode nok. Om de ikke er det, vil saken henlegges.

Det er vanskelig for oss å si noe om hva slags straff faren din eventuelt kan få. Det vil være avhengig av hva han har gjort og hva politiet kan klare å bevise.

Jeg håper du har noen fine personer rundt deg, som kan støtte deg i denne vanskelige situasjonen. Du skal vite at dette ikke er din skyld og at det er mange som ønsker å hjelpe. Jeg håper du tar kontakt med en advokat som kan hjelpe deg videre. Du kan også ta kontakt med alarmtelefonen på tlf. 116 111, hvis du trenger noen å snakke med.

Lykke til!

Vennlig hilsen psykologen og juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold