Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa utøver vold mot hverandre

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei trenger hjelp. Nå har jeg vert til stede under flere ganger der mamma og pappa krangler å blir så sint at di kan finne på å slå eller dytte hverandre. Har akkurat flytter ut men bor ikke så langt unna så får med meg alt. Hver gang di drikker får pappa det før seg at mamma er utro å beskylder mamma for alt mulig slaks saker. Nå i kveld for eksempel mente pappa at hun var utro men er ikke tegn til at hun bar det å det ente opp med at jeg måtte i mellom for å prøve å stoppe slagene mellom dem. Di har det helt finn når di ikke drikker men nå har det godt for øangt jeg klarer ikke å se mer på at di holder på sånn vi trenger hjelp. Di må få noen å prate med for å løse dette før noe går virkelig galt. Har dere noen som kan hjelpe oss ? Rådigver eller familiehjelp vet ikke hva alt kalles. Di kommer aldri til å ta noe kontakt selv så eg føler jeg må finne noen som kan hjelp di på vei før noe virkelig galt skjer. I kveld hvar jeg vitne til flere ørefiker å sparking ben på hverandre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det du forteller berører meg! Jeg vil tro at det har vært veldig vanskelig for deg å være vitne til at mamma og pappa har vært voldelige mot hverandre, selv om du er voksen selv nå og har flyttet ut.

Å være vitne til familievold er opprivende og skremmende. I tillegg forstår jeg at det er rus inne i bildet i din familie. En slik situasjon er svært belastende over tid - og særlig for barna. Mange barn av foreldre som utøver vold forteller at de nesten syns det er verre å "bare" være vitne til det, fordi de i tillegg føler på en hjelpeløshet - de kan ikke gjøre noe for å stoppe det når de ser på fra utsiden. Du forteller at du ofte har gått i mellom, og det høres ut som at du forsøker å ta ansvar for å stoppe volden. Det er flott at du bryr deg om dem og at du vil løse opp i situasjonen. Men samtidig vil jeg påpeke at det ikke er ditt ansvar at slike ting skjer, og det er IKKE din skyld at de krangler og er voldelige. Det er veldig slitsomt, ensomt og skadelig å holde på vonde opplevelser, derfor syns jeg det er flott at du nå tenker at familien din trenger hjelp utenfra. Det beste du kan gjøre er trolig det du allerede nå har tenkt: Å kontakte noen som kan hjelpe foreldrene dine slik at de både slutter å drikke, og slutter å utøve vold. 

I tillegg er viktig at du får noen å prate med om det du har opplevd. Selv om du kanskje nå tenker at det viktigste er å hjelpe mamma og pappa, er det minst like viktig at du får bearbeidet de følelsene du har rundt dette, og at du forebygger din egen helse ved å også fokusere på hvordan du har det og har hatt det i den situasjonen du har stått i og hva du har behov for videre fremover. 

Et sted du kan ta kontakt for å få hjelp - både for din egen del og for hele familien, er et familievernkontor. Dette er et gratis tilbud som finnes over hele Norge. I linken finner du kontakt-info til det kontoret som er nærmest deg der du bor. De som jobber der er svært vant til å hjelpe familier som står i ulike belastninger. De kan hjelpe foreldrene dine å jobbe med de utfordringene de står i. De kan også snakke med deg alene. Du kan ta kontakt med familievernkontoret selv først hvis du vil, og med hjelp fra en familieterapeut eller psykolog som jobber der, kan du involvere mamma og pappa etterhvert, og på en måte som ivaretar dere alle.

Det finnes også en fin nettside som heter barsnakk.no, som er et tilbud for barn og unge som har foreldre med rusproblemer. Der kan du chatte eller finne info om hvor og når det er drop-in tid for å få snakke med noen. Sjekk den ut!

Et annet tips jeg har til deg er å kontakte noen på helsestasjon for ungdom i kommunen/bydelen der du bor. Ungdom helt opp mot 25 år kan få gratis veiledning og samtaler på et slikt sted. Gjerne av psykolog eller helsesøster - de er vant til å snakke med ungdommer som strever i familiene sine. Og de har god oversikt over hvilket hjelpetilbud som finnes der du bor. 

Jeg ønsker deg alt godt, flott at du tar kontakt og vil forsøke å endre en vanskelig situasjon hjemme. Foreldrene dine er heldige som har deg!

 

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold