Hopp til hovedinnholdet

hva hadde skjedd hvis en mann hadde prøvd å voldta meg men jeg hadde drept han før han fikk gjort det?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei jeg lurte på en ting hva hadde skjedd hvis en mann hadde prøvd å voldta meg men jeg hadde drept han før han fikk gjort det? diskusjon i venne gjengen. venninna mi sier at jeg hadde havnet i fengsel mens jeg tror ikke det hva er rett?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ifølge straffeloven § 18 kan handlinger som ellers ville vært straffbare være lovlige når følgende vilkår er oppfylt:

  • handlingen ble gjort for å avverge et ulovlig angrep
  • handlingen går ikke lenger enn det som er nødvendig
  • handlingen går ikke åpenbart ut over hva som er forsvarlig under hensyn til hvor farlig angrepet er, hva slags interesse som angrepet krenker, og angriperens skyld. 

Det er dette som kalles nødverge.

Hvis den situasjonen du tenker på skulle vært lovlig, så måtte alle vilkårene jeg har nevnt ovenfor vært oppfylt. Om vilkårene er oppfylt må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle.

Hvis du hadde drept en som hadde prøvd å voldta deg mens det egentlig hadde vært nok å rømme unna angriperen eller å slå angriperen, så hadde du gått lenger enn det som var nødvendig for å avverge angrepet, og derfor kunne du selv blitt straffet. Men det kan selvfølgelig også tenkes at det å drepe angriperen er det eneste muligheten for selv å overleve, og i en sånn situasjon ville det nok ha blitt vurdert at du ikke hadde gått lenger enn det som var nødvendig.

Nå er det jeg skrev ovenfor kun to eksempler, og en forenkling av den vurderingen som gjøres i saker som handler om nødverge. Poenget mitt er at man må se på situasjonen i hver enkelt sak for å vurdere om det er snakk om lovlig nødverge eller ikke, og det er derfor ikke mulig å gi deg et helt klart svar på spørsmålet ditt.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold