Hopp til hovedinnholdet

Hatt en elendig barndom. Klarer ikke stole på noen eller snakke med noen om det. Hvordan kan jeg glemme den?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

HEI! Jeg har hatt en elendig barndom for å si det mildt. Jeg kan ikke engang huske første gang jeg ble slått av foreldrene mine, men de gjør det nå lenger. Men allikevel vel føles det som om de gjør det nå. Jeg er veldig redd for dem, hendene mine skjelver bare ved at jeg tenker på dem. Tør ikke å diskutere eller si noe imot dem. Spurte nylig dem om å få begynne på treningsstudio fikk nei som svar og årsaken til det var at de mente at det bare er homofile som går på treningsstudio. Jeg klarer ikke å stole på noen eller snakke med noen om hvordan jeg har det. Jeg klarer praktisk talt ikke stole på noen ikke lærere ikke helsesøster og ingen andre, selv om jeg ønsker å ha noen å stole på klarer jeg ikke. Jeg har også sterk migrene, men tør ikke å si at jeg har vondt i hode eller noe slikt på grunn av at når jeg gjør kommer foreldrene mine til å si at jeg har tatt narkotika eller noe selv om jeg ikke gjør det. Jeg lurer på hvordan jeg kan glemme barndommen min

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Gutt 17 år

Du skriver at du har hatt en barndom der du har opplevd å bli slått av foreldrene dine. Du er veldig redd for dem og tør ikke si imot dem. Du stoler ikke på lærere, helsesøster eller noen andre, og klarer derfor ikke snakke med noen om det. Du har migrene men tør ikke si noe fordi du er redd de vil tro at du tar narkotika. Du lurer på hvordan du kan glemme barndommen din. 

Så modig av deg å ta kontakt. Det kan være veldig tøft å stole nok på noen til å fortelle om vanskelige ting man opplever. Så fint at du får til å fortelle om det her på ung.no 

Du beskriver at foreldrene dine har utsatt deg for fysisk vold. Det kan også høres ut som du utsettes for en del psykisk vold, bl.a ved at de gjør narr av ting du bryr deg om (f.eks å gå på treningsstudio). Det foreldrene dine utsetter deg for er deres ansvar og skyld - det er ikke din feil at du har foreldre som oppfører seg sånn! Å utøve vold mot barna sine er også ulovlig. Du skriver at du er redd for dem og at du kan skjelve bare av å tenke på dem. Jeg synes dette høres ut som latent vold. Latent vold er hvordan kroppen vår responderer på gjentatt å ha blitt utsatt for vold. Den går i beredskap, og du vil hele tiden og forsøke å forhindre ny vold. Du går på en slags "tåhev" og er oppmerksom på om foreldrene dine er sinte eller ikke, ofte store deler av tiden. Ingen fortjener å ha det sånn hjemme. Et hjem skal være trygt og forutsigbart, og fritt for vold. 

Siden du synes det er vanskelig å stole på andre vil jeg anbefale deg å ringe Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge. Dit kan du ringe gratis og anonymt. Kanskje når du har snakket med dem en gang føler du at du kan stole nok på dem til å fortelle mer om hvem du er..? Jeg vil råde deg til å prøve. Du har allerede vært modig ved å ta kontakt her! De kan hjelpe deg med hva som bør gjøres videre, f.eks å kontakte barnevernet - som er den tjenesten i Norge som skal passe på at alle barn har det bra hjemme! 

En barndom er vanskelig å glemme, men den kan være enklere å leve med om du får snakket med noen om den. F.eks en psykolog. Helsesøster eller fastlegen kan hjelpe deg til å komme i kontakt med en psykolog. Begge har taushetsplikt og kan derfor ikke si noe til foreldrene dine uten at du gir dem lov til det. Tilslutt kan du også ta opp migrenen med fastlegen som kan utrede det og evt gi deg noen medisiner eller råd for hva som kan hjelpe. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold