Hopp til hovedinnholdet

Anmeldelse av voldtekt

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei

Kjæresten min ble voldtatt for omntrent 4 måndter siden, hu ville ikke gjøre noe med det (hu ville bare glemme det selv) og det respekterte jeg så jeg prøvde og glemme det jeg også, men hu har veldig problemer med det, har masse mareritt om det ogsånt. jeg har veldig lyst til å gjøre noe med det selv, fordi det er så lenge siden at jeg ikke vet om man kan anmelde det nå. Så da kommer jeg til to spørsmål; En: ville det vært dumt av meg å gjøre noe med det selv? og To: Er det for sent og anmelde det nå?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei

Voldtekt er en svært alvorlig forbrytelse og det innebærer en stor krenkelse å bli utsatt for det. De psykiske langtidsvirkningene kan bli svært alvorlige. Derfor er strafferammen fengsel i inntil 10 år, og enda lengre i spesielt alvorlige tilfeller.

Fordi strafferammen er så høy, foreldes ikke forbrytelsen før etter 10 år. Det betyr at saken kan anmeldes og tiltale reises helt inntil det er gått 10 år siden overgrepet skjedde. Det er derfor ikke noe formelt i veien for å anmelde handlingen du forteller om.

Men voldtekter er noen av de vanskeligste forbrytelsene politi og domstol behandler. Ofte vil den som pekes ut som gjerningsperson innrømme at det har skjedd et samleie, men påstå at det skjedde frivillig. Og dersom det er gått noe tid vil det kunne være vanskelig å bevise at det ble brukt vold, trusler eller tvang. Derfor skjer det ganske ofte i retten at voldtektstiltalte blir frifunnet, fordi dommerne finner at det foreligger en rimelig tvil om det var frivillig. Og det vil voldtektsofferet føle som et nytt overgrep; først å bli utsatt for voldtekten, så måte forklare seg til politiet, deretter forklare seg i retten med flere mennesker til stede og måtte svare på kanskje ubehaglige spørsmål og så oppleve at gjerningspersonen blir frifunnet. Det opplever mange som veldig tungt å bære.

Jeg mener ikke med dette å si at den saken du forteller om ikke skal anmeldes. Jeg mener at alle voldtekter må bli anmeldt og at alle gjerningspersoner straffes strengt. Men jeg synes det er riktig å opplyse om at situasjonen kan bli veldig vanskelig.

Mange sykehus og legevakter har voldtektsmottak. Jeg anbefaler at dere kontakter et slikt sted. De ansatte der vil være trenet i å ta imot voldtektsofre og vil kunne gi fornuftige råd om hvordan dere bør opptre videre. Der vil dere også kunne få hjelp til å komme i gang med behandling for å bearbeide det vonde som har skjedd.

Lykke til!

Hilsen
 
KRÅD, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer

- Hadde sex med noen som sov

Jente sover i seng (colourbox.com)

Jeg ble med en jente hjem fra byen forrige helg. Begge var ganske fulle, og vi lå sammen. Hun var like mye med på det som meg og tok masse initiativ, men jeg er ikke helt sikker på om hun var våken hele tiden mens vi holdt på. Nå har hun anmeldt meg for voldtekt. Jeg husker ikke alt som skjedde, men er veldig redd nå. Kan jeg straffes for at vi lå sammen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold


Quiz: Hva vet du om spill? #2

Hva betyr symbolet med to terninger som du kan finne bakpå noen spill?