Hopp til hovedinnholdet

Trenger noen å snakke med

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg liker ikke å være hos pappaen min og han og mamma har sloss litt, hvem kan jeg snakke med? Jeg har snakket meg min bestevenn men jeg vil snakke med noen andere. Han reksperer ikke at jeg sier ikke nå, ikke, du må gå og jeg vil ikke snakke med deg. Dette går utover skolen nå har ikke jeg vært på skolen på 2 år. Han banker på døra når han vet at jeg er alene hjemme og hvis jeg ikke åpner roper han. Hvem kan jeg snakke mere med og det som er vondere? Plis hjelp meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner at det er vanskelig å være deg nå. Det er ikke noe greit når foreldre sloss. Man kan bli veldig redd av det, selv om man ikke er involvert i slossingen selv. Det er ikke rart at du ikke liker å være hos pappa dersom han er den som har starta slossingen. 

Så fint at du tenker at det vil hjelpe å snakke med noen. Men jeg er enig med deg - det må være den "rette" personen - en som forstår og lytter og en man stoler på. Jeg blir glad av å høre at du har snakket med bestevennen din. Han virker veldig engasjert, som ikke gir opp selv om du sier nei. Jeg skjønner at dette kan være masete og slitsomt for deg, samtidig som jeg tenker at han er veldig glad i deg siden han fortsetter å ta kontakt og roper og banker. Han er nok veldig opptatt av at du skal få det bedre og vil hjelpe. Selv om måten han gjør dette på ikke passer for deg, så husk at tanken bak antageligvis er god. Man bør ta vare på venner som dette! Men du må kanskje si tydelig ifra at det ikke er sånn du vil at han skal gjøre! Forsøk å tenke nøye igjennom hvordan du liker å bli tatt kontakt med. Hvordan skulle du ønske at bestevennen din tok kontakt med deg istedenfor sånn han gjør det nå? Neste gang han kommer - kanskje du skal åpne døra selv om du ikke egentlig vil? Og forsøke å fortelle han hvorfor du opplever at det er vanskelig å snakke med han - og hva du vil istedenfor. Hvis han bryr seg mye om deg er han sikkert villig til å tilpasse seg det du trenger og vil, bare han vet hva det er. Kanskje kan du skrive et brev og gi han det under dørsprekken, dersom du ikke vil åpne?

I tillegg til dette tenker jeg at du bør si ifra til en annen voksen om at du ikke vil være hos pappa. Når jeg leser at du ikke har vært på skolen på 2 år blir jeg bekymra. Da må man involvere noen trygge voksne på skolen som kan hjelpe - for alle barn skal gå på skolen. Jeg oppfordrer deg til å ta kontakt med helsesøster på skolen din. Hun er vant til å snakke med barn som ikke har det bra. Hun kan mye om det som skjer når foreldre skiller seg og man skal finne ut hvor man vil bo. Hun vet hva som kan hjelpe, eller hvem andre som kan hjelpe. Og husk at helsesøster har taushetsplikt. Så hun sier ikke noe videre med mindre du har sagt at det er greit. Kanskje kan også helsesøster hjelpe deg å få dialog med læreren din og med mamma og pappa. Det er viktig at de personene som er nære deg vet hvordan du har det slik at de kan tilrettelegge for deg og gjøre ting bedre. Dersom mamma og pappa har hatt det vanskelig selv fordi de skilte seg og begynte å sloss, kan det hende de har glemt å tenke nok på hvordan du har hatt det i denne perioden. Kanskje trenger de å minnes på dette. Du trenger at de er der for deg! Det er mamma og pappas ansvar å støtte deg og å "se" deg når livet ditt er strevsomt. Det er mamma og pappas ansvar å finne en god løsning for samvær og bosted. De skal ta hensyn til dine ønsker og meninger, dette står det faktisk om i en lov som heter barneloven

Jeg håper du får det bedre snart, og at det hjelper å snakke med noen. Jeg håper du får bo et trygt sted uten slossing! Les også artiklene jeg har lagt ved under - de gir flere tips. Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold