Hopp til hovedinnholdet

Hvilken straff får han for å ha overfalt meg?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 17år . 12.01.18 ble jeg overfalt av en medelev i klassen . Jeg fikk 3 slag i hode og han tok kvelertak, jeg gjorde ingen ting annet en og rive meg løs og løpe vekk. Men jeg kom ikke uskadd vekk. Jeg måtte på legevakten for skjekkes og jeg måtte sy 3 stig. Og han som angrep meg er over 18 år, av utenlands opprinelse. Hendelsen er politi anmeldt. Og jeg er livredd for denne eleven, må jeg gå i samme klasse som denne eleven? Hjelp . Hva slags straff kan hann vente seg? Alt er dokumentert av lege og politiet. Hendelsen skjedde i klasseromet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Å utøve vold mot en annen person regnes i utgangspunktet som en kroppskrenkelse etter straffeloven § 271. Hvis kroppskrenkelsen har medført skade, kan det regnes som en grov kroppskrenkelse etter straffeloven § 272. 

Etter straffelovens § 271 straffes kroppskrenkelse med bøter eller fengsel i inntil 1 år.

Grov kroppskrenkelse straffes med fengsel i inntil 6 år.

Ikke enhver skade på kroppen medfører at kroppskrenkelsen blir regnet som grov. Småskadene – f.eks. et blått merke eller et lite risp – faller inn under § 271. Ved grensedragningen legges det særlig vekt på skadens omfang, dens art, varighet og lokalisering.

Jeg skjønner at du nå er redd for denne eleven. Dette bør du snakke med læreren din eller noen andre på skolen om. Kanskje kan du få hjelp av dine foreldre.

Skolene plikter å ta tak i mobbing og vold. Opplæringsloven kapittel 9 A gir alle elever rett til et trygt og godt skolemiljø. Skolen skal ta alle varsler på alvor og har plikt til å undersøke det som har skjedd. Rektor har ansvar for å sette inn tiltak for at volden og plagingen tar slutt, og for at du skal føle deg trygg igjen og ha det bra.

Skolen skal ta tak i saken din innen det har gått en uke. Hvis det gjøres tiltak i en sak, skal skolen alltid lage en skriftlig plan for hvordan de skal hjelpe deg. Du kan være med på å lage planen hvis du ønsker det. Dette står i opplæringslovens § 9 A-4.

Du kan kreve at skolen skal være profesjonelle i forhold til å takle konflikter, de plikter å ta deg på alvor og lytte til hva du har å si. Samtidig er det lurt at du er saklig og legger fram meningene dine på en høflig måte. Sammen kan dere prøve å finne fram til avtaler for hvordan du skal få det bedre. Kom gjerne med egne forslag til hva du tror kan hjelpe.

Hvis en voksen på skolen vet om, eller tror, at en elev blir mobbet eller plaget, skal de alltid gripe inn og stoppe det med en gang hvis det er mulig. Dette gjelder både når du selv sier ifra, og i tilfeller der de får vite om voldsepisoden på andre måter.

Hvis du har meldt ifra til skolen om mobbing/plaging/vold og det tar mer enn en uke før de gjør noe med saken, kan du melde saken din direkte til fylkesmannen. Fylkesmannen skal først finne ut om skolen har gjort jobben sin, og så bestemme hva skolen skal gjøre for at du skal få en trygg og god skolehverdag. De kan også vedta konkrete tiltak som skolen må gjennomføre. Fylkesmannen kan også gi deg informasjon om rettighetene dine.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold