Hopp til hovedinnholdet

Finnes det psykisk vold og hva er det?

Jente 13 år
 

Spørsmål

fines det psykisk vold og hva er det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien eller i kjæresteforholdet sitt. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Siden du spør om psykisk vold, regner jeg med at du oppelever noe du ikke synes er greit. Det viktig å vite om det er vold du opplever!

Psykisk vold finnes og er all bruk av ord, stemme som kontrollerer, skader eller krenker.I parforhold og familier kan man si ting som man angrer på. Det defineres som psykisk vold når det gjentar seg igjen og igjen, uten hensyn til den andres følelser.

Psykisk vold kan være:

Utskjelling, direkte trusler, indirekte trusler,truende kroppsspråk, gjentatt sårende kritikk, ignorere, ydmyke, framsette uriktige anklager, forhør, og kontroll. Kontroll er en type psykisk vold som kan skje på ulike måter:

Man kan kontrollere noen ved å ta kontroll over pengene, kontrollere hvor den andre er, hva den andre gjør, hvem den andre er sammen med, hva den andre snakker med andre om.

Psykisk vold kan også være intens sjalusi; for eksempel at man sjekker mobilen, har forhør etter at den andre har gjort ting på egen hånd, eller kommer med beskyldninger om at man er utro.

Om man opplever vold er det viktig å si fra til noen. Du kan snakke med helsesøster på skolen din, eller en annen voksen du stoler på. Ingen skal utsettes for vold, så det er viktig at du søker hjelp!

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold