Hopp til hovedinnholdet

Involvert i slagsmål, kan det regnes som selvforsvar? 

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, Lurte på ett spørsmål angående lover og regler når det gjelder vold. Historien kort fortalt: Var på burger king natt til søndag for omtrent ett år siden. Her møtte jeg en gjeng gutter (4-5 stk) alder 20-25 ca, disse var sterkt provoserende og etter en stund svarte jeg med å dytte han ene av de som var i gjengen. Etter jeg dyttet slo en av disse til meg og det eskalerte til en slåsskamp. Så kom vaktene bort (2 stk) og holdt meg fast samtidig som guttene i denne gjengen fortsatte å slå. Jeg svarte med å snu meg å tok tak i vakten for å få han bort (trodde han var en av guttene som banket meg) Nå blir jeg saksøkt av vakten som holdt meg fast for rasisme og vold på grunnlag av at jeg kallet han for innvandrer og tok kvelertak på han. Men lurer på om det er noen lover som støtter meg i denne saken da jeg spurte vakten (som jeg trodde var i guttegengen) om å slippe taket gjentatte ganger når di andre stod å slo. Gjorde dette ut av sinne, redsel og selvforsvar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår spørsmålet ditt som at du lurer på om det vil få betydning for eventuell straff at du handlet i selvforsvar. 

Dersom dørvakten har anmeldt deg for vold og rasisme, vil det være opp til politiet å vurdere om de skal ta ut tiltale for en domstol. I en straffesak er det viktig at du forteller tydelig hvordan du opplevde situasjonen, og hvorfor du handlet som du gjorde. Det er domstolen som vurderer om bevisene i saken utover enhver rimelig tvil tilsier at det har skjedd et straffbart forhold, og som da eventuelt idømmer straff. Det er vanskelig å svare på hvordan de vil vurdere akkurat denne saken. 

Det er straffbart å slå eller banke opp noen, og det regnes som kroppskrenkelse. Straffebestemmelsene om vold står i straffeloven § 271 flg. Det er også straffbart å offentlig sette frem en diskriminerende eller hatefull ytring, jf. straffeloven § 185

Dersom handlingen er straffbar, skal domstolen legge vekt på om personen handlet i "berettiget harme" når de bestemmer hva straffen skal bli, jf. straffeloven § 78 bokstav a jf. § 80 bokstav e. Med "berettiget harme" menes det at man hadde grunn til å være sint. At volden er begått etter at du ble provosert og slått, kan være en slik grunn.  Dersom domstolen mener at personen som skal straffes handlet i "berettiget harme" kan straffen bli mildere enn ellers. 

En kroppskrenkelse kan bli helt straffri dersom den gjengjelder en forutgående kroppskrenkelse, kroppsskade eller særlig provoserende ytring, jf. straffeloven § 271 andre ledd.

At man har blitt provosert kan med andre ord i noen tilfeller medføre at straffen blir mildere eller at man blir frifunnet for straff.

Til slutt vil jeg nevne at dersom du er siktet eller tiltalt i en straffesak har du som hovedregel krav på en forsvarer betalt av det offentlige. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lovbrudd av de mellom 15 og 18 år

Gutter i hettejakke

Du er over den kriminelle lavalderen, men likevel ikke myndig. Hvilke regler gjelder for deg mellom 15 og 18?

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Bruker du vold når du blir sint?

Sinna?

Er du ofte aggressiv? Slår du andre når du blir sinna eller fortvila? Har du hevntanker nesten daglig? Hvis du får ja på et eller flere av spørsmålene, kan det være du har et volds- eller aggresjonsproblem.

Les mer

Hvem kan straffes?

fengsel (colourbox.com)

Fengsel? Samfunnsstraff? Forvaring? Her kan du lese om hva som skal til for å straffe noen, og om hva straffen kan bli.

Les mer

Her er lovene som forbyr rasisme og diskriminering

Rasisme-kort (colourbox.com)

Visste du at Norge har en egen rasismeparagraf? Og at vi også har vår egen diskrimineringslov, som skal sørge for at ingen behandles dårlig på grunn av sin etnisitet, hudfarge eller etniske opprinnelse.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold