Hopp til hovedinnholdet

Hva bør man gjøre når man vet at en venn blir utsatt for vold hjemme?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

vennina mi har vold i hjemmet. hun vil ikke si ifra til noen og jeg er den eneste som vet det. jeg har prøvd å snakke med hun om det, og at hun burde få hjelo og at det kommer til å bli bedre. men hun vil ikke, hva bør jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Gutt 16 år 

Du skriver at venninnen din blir utsatt for vold hjemme. Du har forsøkt å snakke med henne om å skaffe hjelp slik at det blir bedre, men hun vil ikke det. Du lurer på hva du bør gjøre. 

Først vil jeg si at venninnen din er heldig som har deg som venn. Å være en god venn handler om å gjøre som deg; å se når vennen din ikke har det bra, og forsøke å hjelpe. De som blir utsatt for vold hjemme vil ofte føle en del skam og skyld for det de er utsatt for, dette kan gjøre det tungt å tørre og snakke med noen. Det de opplever er selvfølgelig ikke deres feil eller skyld. Vold er alltid utøverens ansvar, og vold er også ulovlig. En annen ting som kan gjøre det vanskelig for et utsatt barn eller ungdom å be om hjelp er at de jo er veldig glade i foreldrene sine, selv om de utøver vold. Mange kan være redde for at foreldrene skal bli sinte (at man blir utsatt for mer vold) eller at noen skal ta en vekk fra foreldrene sine. På grunn av alle disse tingene er det veldig bra når en som blir utsatt for vold har noen som kan hjelpe dem. Det aller viktigste du gjør er å snakke med henne om det hun opplever, og hjelpe henne til å se at det verken er hennes feil eller ansvar. 

Jeg vil videre råde deg til å snakke med en voksen du stoler på, det kan være en av dine foreldre, en lærer på skolen, helsesøster eller noen andre. Å sitte med den informasjonen du har alene er en veldig tung byrde for en 16-åring! Det kan hende at barnevernet må gis informasjon, slik at de kan vurdere hvordan venninnen din har det hjemme, og sette inn tiltak slik at hun ikke lenger blir utsatt for vold. Det kan blant annet være å gi foreldrene behandling i å håndtere sinne og konflikter på en annen måte. Barnevernet kan kontaktes anonymt. 

Du kan også ringe alarmtelefonen 116 111 for barn og unge, eller råde venninnen din til å gjøre det. Dit kan man ringe gratis og anonymt om man ønsker det. De har mye erfaring i å snakke med barn og ungdom som opplever det samme som din venninne. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold