Hopp til hovedinnholdet

Mamma slår meg hele tiden

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er så lei meg fordi mamma slår meg hele tiden hver gang når hun ser meg så slår hun meg på hodet eller armen og sønn. Hva skal jeg gjøre??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når jeg leser det du skriver blir jeg bekymret for deg.Det du forteller om er ikke greit. Slår hun deg for at du skal få vondt? I hvilken sammenheng slår hun deg?  Mange hjelpere (lærer, helsesøster, politi, barnevern) vet at det bør legges en god plan for å klare å gi hjelp som hjelper når en i familien er voldelig.

Jeg synes du skal snakke med noen voksne du er trygg på og har tillit til.  Det er straffbart å slå. Moren din burde få hjelp til å oppføre seg på en annen måte når hun sammen med deg. 

Jeg tror du kan hjelpe deg selv, hvis du tar sjansen på å be om hjelp. Her kan du lese om hvor lite du bør finne deg i.

Barnevernet jobber med at barn og ungdom skal ha det trygt og godt hjemme når de vokser opp. Politiet jobber med det som er ulovlig og straffbart. Jeg tenker at barnevernet, politiet og helsetjenesten bør samarbeide om å hjelpe deg. Moren din burde få veiledning på hvordan hun kan ivareta deg og beskytte deg mot å bli slått. Du burde slippe å oppleve det mer. Noen som jobber med helse kan hjelpe deg hvis du strever med vanskelige tanker og følelser eller andre helseproblemer knyttet til alt du har opplevd.

Det du beskriver kalles vold i nære relasjoner. Mange barn og ungdom lever i utrygge hjem og det er helseskadelig å fortsette og leve slik. Mange voksne klarer ikke å reagere på en lur måte når de kjenner på vanskelige følelser som sinne, irritasjon, avmakt, sjalusi og så videre. Kanskje moren din opplevde at foreldrene oppførte seg sånn når hun var liten? Kanskje det er den måten han/hun har lært å regulere følelsene sine på? Likevel er det han/hun som er voksen nå. Voksne bør ta ansvaret og skylden for det de sier og gjør. Det er ingen andre sin skyld at en person oppfører seg sånn som vedkommende oppfører seg. Her kan du lese mer om vold i nære relasjoner.

Egentlig burde du slippe å være den som sier ifra om hva som ikke er greit hjemme. 

Du kan snakke med helsesøster på skolen. Eller du kan starte med å ta kontakt med alarmtelefonen for ungdom på telefon 116111. Du kan også ringe politiet og be om å få snakke med noen som jobber med familievoldsaker på telefon nummer 02800. Hvis du tar kontakt med noen bør du si noe om hvordan du tror den voksne med sinneproblemer kommer til å reagere når han/hun får vite at du har fortalt hvordan dere har det hjemme. Det kan de som skal hjelpe ta hensyn til. Det er sjelden familier klarer å ordne opp i sånne situasjoner selv, og det kan ta lang tid før en person som utøver vold klarer å forstå sin rolle i det som skjer. Politiet kan hjelpe til med å legge en plan for hvordan dere kan bli beskyttet mot nye raseriutbrudd.

Håper svaret mitt gir deg mot til å ta kontakt med noen som kan hjelpe.

Se vedlagte artikler for mer informasjon om hvor du kan få hjelp.  

 Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold