Hopp til hovedinnholdet

Faren deres er streng og straffer dere, hva skal dere gjøre?

Annet 18 år
 

Spørsmål

HEI VI ER EN GUTT OG EN JENTE PÅ 18 ÅR VI ER TVILLINGER OG BESTEVENNER. VI ER VELDIG NÆRE, OG KAN SNAKKE OM ALT OG DELE ALLE HEMMELIGHETER , SELV OM DEN ENE ER GUTT OG DEN ANDRE ER JENTE. VI HAR BLITT MOBBA SIDEN FØRSTE KLASSE. FORDI VI ALLTID VAR LITT ANNERLEDES ENN ANDRE. VI BOR HJEMME FORDI VI IKKE HAR RÅD TIL Å BO FOR OSS SELV. FAREN VÅR ER SKIKKELIG STRENG OG VIL KONTROLLERE OSS. HAN STRAFFER OSS MED RIS PÅ RUMPA NÅR VI BRYTER REGLER I HUSET. HAN GIR OSS 50 KLAPS UTEN PÅ DONGERIBUKSA VÅR. SÅ DET HJELPER IKKE AT VI ER 18 ÅR OG MYNDIGE. GJØR VI NOE GALT HER I HUSET ENDER VI OVER FAREN VÅR SINE KNÆR. VI HAR SAGT DET TIL MOREN VÅR. HUN SIER BARE AT VI IKKE MÅ VÆRE ULYDIGE MOT FAREN VÅR. HILSEN TVILLINGBROR OG TVILLINGSØSTER PÅ 18 ÅR.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Å ha et nært forhold til sine søsken, spesielt sin tvilling, er en naturlig og fin relasjon. Kanskje det også kan bli lett kun å forholde seg til hverandre fordi man forstår hverandre så godt. Det er kjempefint å lese at dere er nære hverandre. En ting jeg tenker på er at det kunne vært gøy om dere kunne utfordret hverandre og hjulpet hverandre i å utvide deres nettverk; få flere venner, kanskje kjærester, og se om det kan være flere mennesker dere liker å ha rundt dere. Det kan godt være at dere allerede har det, og selv om det er en vanskelig oppgave, tror jeg dere vil bli glade for det etterhvert. Dere skriver at dere er litt annerledes, det tror jeg mange av oss kan føle på, at man ikke passer inn eller ikke klarer å knekke den sosiale koden som andre ser ut til å kunne. Jeg tror veldig mange av oss har noen rare sider, og det er etter min erfaring ofte veldig interessante og fine mennesker. Det tror jeg ofte man merker etter VGS, kanskje på universitetet eller en ny arbeidsplass. 

Det andre dere nevner her er et vanskelig og vondt forhold til deres far og mor. Faren deres bruker både psykisk vold (kontrollere dere) og fysisk vold (ris/ slå) mot dere. Og moren deres har ikke beskyttet eller støttet dere opp i dette, det kan høres ut som å svikte i omsorgen for sine barn. Det deres far gjør er ulovlig i Norge, både som myndige eller under 18 år.

Dette høres vondt ut og det er ikke rart om dere føler dere rådvill. Det dere beskriver tyder sterkt på fysisk og psykisk vold, dette er ikke noe et barn eller en ung/voksen skal måtte leve med. Dere virker å ha riktig tanke om å flytte ut og komme dere til en plass der dere kan leve godt og trygt. Det høres ut som det kan være økonomisk vanskelig eller usikkert for dere, og at det gjør at dere ikke føler dere fri til å unnslippe de helt på egenhånd.

Jeg vil absolutt anbefale at dere tar kontakt med NAV, og være tydelig på at dere trenger hjelp. Om dette er akutt/ en nødssituasjon bør dere presisere det. Det kan være at de kan hjelpe eller videre henvise dere til riktig instans som kan hjelpe. De har en plikt om å stille med rådgivning. Les om sosialhjelpen som tilbys via NAV. Det er også mulig å ringe alarmtelefonen 116 111 for barn og unge, det er opptil 18 år og kan inkludere dere, de vil kunne råde og mulig assistere dere i denne situasjonen. 

Det som høres viktigst ut akkurat nå er at dere flytter ut fra huset til en tryggere plass der dere kan få styring over eget liv. Lykke til!

 

 Vennlig hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold