Hopp til hovedinnholdet

Han truer meg og behandler meg dårlig

Jente 19 år
 

Spørsmål

Han truer meg å behandler meg dårlig men vi har enliten baby sammen så jeg kan ikke bare gå fra han når han ikke lar meg gå. Men har han følelser eller hvorfor lar han meg ikke gå når han er så frekk, jeg griner besten hver dag å klarer snart ikke å holde ut mer, hva skal jeg gjøre?..

Besvart 30.10.2018 11:27
 

Svar
Hei

Så bra at du søker råd når du er i en vanskelig og truende situasjon. Det du beskriver er ikke bra for noen av dere tre. Mange unge voksne strever med sinne, føler de raskt mister kontroll over reaksjonene, og kanskje kan de gruble og tenke mye i etterkant. Noen kan også være flaue og få skyldfølelse etter de har vist mye sinne, og det kan være tungt å ha det slik. Men det er skadelig på både kort og lang sikt å leve sammen med personer som truer og behandler andre dårlig. Du har ansvar for å beskytte barnet ditt mot å oppleve noe som er ugreit. Det er skadelig for barn å oppleve at mor er mye lei seg eller at de selv blir veldig redde.

Det er som nevnt ikke bra for deg å være i et forhold med en person som behandler deg dårlig og som sårer og krenker deg. 

Mange synes at det er vanskelig å kontrollere hva en sier og hva en gjør når en er sint eller kjenner på andre vanskelige følelser. Ønsker kjæresten din å ha mer kontroll?

Her er en liste over noe han kan prøve:

  • Oppsøke alternativ til vold. Der kan man få hjelp til å finne alternative måter å reagere på som ikke er skremmende, skadelig og farlig for seg selv og andre.
  • Lese dette heftet om aggresjonskontrollog prøve å lære seg selv til å få mer kontroll ved å øve på metoden som er beskrevet i heftet.
  • Her kan han lese om tips til hva han kan gjøre for å bli mindre utagerende når han blir sint.

Du kan lese om temaet og prøve å forstå den kunnskapen som finnes om hvilke mekanismer som slår inn når man strever med sinnemestring. Du kan for eksempel søke på kunnskap om vold i nære relasjoner. Hva er grunnen til at du holder ut i et sånt forhold? Hvordan har kjæresten din hatt det i oppveksten? Mange ungdom og unge voksne som strever med sinneproblemer har erfaringer med at det har vært utrygt hjemme når de selv var små. Noen har ikke hatt voksne omsorgspersoner hjemme som har kunnet lære dem å håndtere vanskelige tanker og følelser på andre måter. Det er gjerne opplevelsen av avmakt som er foranledningen til at en sårer eller oppfører seg skremmende overfor andre.

Å være sint er en naturlig følelse som alle har. Det er helt greit å bli sint. Men det er viktig at kjæresten din tar ansvar og skylden for det han sier og gjør når han blir sint. Hvis han ikke har kontroll over hva han sier eller gjør bør du unngå å være alene med han når han er sint. Det for å unngå og sette deg selv og barnet i en vanskelig situasjon. Du bør respektere de grensene han setter for seg selv hvis han trekker seg unna deg når han er sint. Du kan ikke forandre han. Vurder heller å avslutte forholdet hvis han ikke klarer å ordne opp i konflikter sånn som du trenger å ha det.

Prøv å lag en plan for hva du kan gjøre når du kjenner at han kan komme til å miste kontrollen. Hold deg til planen din når du trenger planen. Du kan også søke hjelp ved helsestasjonen, barneverntjenesten, hos politiet og hos fastlegen din. Ikke alle fagpersoner i hjelpeapparatet kan mye om sinnemestrings-problematikk. Hvis du ikke møter forståelse hos den du tar kontakt med så ikke gi deg. Prøv eventuelt noen andre. Det kan også være lurt å snakke med familie, venner, kjæreste og andre i nettverket ditt, om det kjæresten din strever med. Snakk med noen du tror du kan få støtte av. Det er ulovlig og straffbart å utøve vold. Så du kan anmelde han for å ha slått deg. Politiet kan hjelpe deg å lage en plan for hvordan du kan beskytte deg selv og barnet mot å bli utsatt for vold igjen. Hvis du ikke klarer å komme deg ut av forholdet og han fortsetter å behandle deg dårlig, bør du få hjelp av trygge voksne til å ta vare på barnet godt nok. 

Pass på å ikke bli gravid igjen med en person som har sinne-problemer. Bruk gjerne langtidsvirkende prevensjon som p-stav eller spiral. Det er som nevnt skadelig for barn å oppleve vold i nære relasjoner. Det å bli foreldre pleier ikke hjelpe når en person strever med sinneproblemer. Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre.      

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold