Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for at broren min skal slutte å være voldelig?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Broren min har veldig kort lunte og han har flere ganger truet med å slå meg. Jeg vet at han før har slått pappaen min i fylla og at han bruker å slå i vegger, bord og andre gjenstander. Er det noe jeg kan gjøre for at han ikke skal være så voldelig?

Besvart 04.12.2018 10:18
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er vrient :-) Dette skjønner jeg er kjipt. Det er lite trivelig å bli truet. Nå vet jeg ikke hvorfor han truer deg, men trusler oppstår ofte fordi man er uenig om ett eller annet, og den som truer blir sint.

Det fremkommer ikke hvor gammel han er, men trolig eldre enn deg i og med at han har vært full. Han har slått faren deres, noe som forteller at det er flere enn deg som utsettes for 'den korte lunta'.

'Kort lunte' handler vel ofte om et sinneproblem. Broren din kunne trolig ha nytte av å lære seg sinnemestring. Mange steder rundt i landet kjøres det sinnemestringskurs.

Du skriver ikke om du snakker med foreldrene dine om dette. Hvis du ikke allerede har snakket med dem, bør du absolutt gjøre det. Det er de som bør handtere dette, og prøve å finne en løsning, slik at han slutter med voldelig atferd. Å finne bedre måter å håndtere ting på, vil nok være til stor hjelp for broren din også.

Foreldrene deres kan prate med han selv, eller de kan invitere han med til et familievernkontor, for å få hjelp til å snakke sammen på en god måte. De kan selv ta kontakt med familievernkontoret, snakke med en terapeut og sammen kan bli enige om å invitere broren din til en time.

Terapeuten vil hjelpe til med å finne ut av hvorfor ting er slik de er, og hva som skal til for at det kan bli bedre. Ofte handler det om kommunikasjon, og at man har kjørt seg litt fast. I andre tilfeller er det behov for hjelp til å se seg selv utenfra, og hjelp til å forstå hvordan en oppleves av andre. Mange ganger skal det ikke så mye til for å løse problemene. 

Familievernkontorene er et gratis tilbud. Link som hjelper dere med å finne det nærmeste familievernkontoret:
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

En annen mulighet er å kontakte helsesøster for å forhøre seg om det kan finnes et sinnemestringskurs, som han kan melde seg på. Legen vil kunne henvise han til voksenpsykiatrien for å få hjelp med sinneutfordringen.

Uansett vil alt dette avhenge av at broren din er interessert i noe av dette, og faktisk stiller opp. Det er til syvende og sist han som må gjøre jobben, og han må ville det selv, om det skal ha noen nytte.

Om han ikke er interessert selv, kan foreldrene deres ta kontakt med de nevnte instansene, for å rådføre seg. Sammen kan de finne ut hva som kan være nyttig i akkurat deres situasjon.

Jeg legger ved linker til noen artikler som kan være interessante for deg.

Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold