Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt å ønske at forferdelige ting skal skje med deg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Er det normalt å ønske at forferdelige ting skal skje med deg? Jeg sitter ofte om natten eller dagdrømmer deg hvor jeg tenker: jeg håper jeg blir/får kreft, skutt, kjørt på, mobbet, banket opp, voldtatt, gal, farlig psykisk syk osv. Men samtidig håper jeg at jeg overlever. Mens jeg sitter å tenker sån blir jeg redd og hjertebanker. Vet jeg ikkje hører stemmer men skjønner ikkje hvorfor jeg tenker slik.

Besvart 17.12.2018 22:31
 

Svar
Hei, jente 15 år!

Tanker er bare tanker og ingen tanker er farlige. Man kan se på tanker litt som en "film". De har på en måte "skjedd" uten at det er på ekte. Det er som sagt ingen tanker som er farlige. Det er ikke unormalt å ha alle mulige tanker som er både rare, merkelige og kanskje litt skremmende. Noen kan bli veldig redde for tankene sine og det høres ut som du i alle fall blir litt urolig/aktivert ettersom hjertet ditt begynner å slå fortere. Dette er heller ikke farlig.

Det trenger ikke å være noen som helst grunn til at du tenker sånn. Kanskje kan det også være noe som ligger under som for eksempel ønsket om at noen skulle gi deg omsorg, legge merke til deg, synes synd på deg eller andre ting. Det er vanlig å tenke på at man gjerne skulle ønskt seg litt ekstra oppmerksomhet eller omsorg i perioder.

Det viktigste er likevel at du ikke følger tankene og setter deg selv i noen som helst form for fare. For eksempel så ville det ikke vært bra om du skadet deg med vilje eller ligende. Men så lenge det bare er tanker så gjør det ingenting. Du skriver at du ønsker at det skal skje noe forferdelig men samtidig så vil du overleve. Slik jeg forstår deg så er det heller leking med tanker enn at du ønsker på ekte å bli syk eller skadet dersom det kunne skjedd på ordentlig. Har du det ellers vanskelig å hverdagen din og plages mye av dine tanker/følelser så vil det være lurt å snakke med noen. 

Trenger du noen å snakke/drøfte med så ville jeg snakket med helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom. Det kan være godt å lufte/drøfte tankene sine med noen. Kanskje om du har noen venner du stoler på også så går det an å snakke med dem om noen av tankene dine. Kanskje åpner de seg tilbake om noen andre/lignende tanker som de også har hatt. Ofte kan man bli overrasket over hvor mye en hjerne faktisk produserer av ganske merkelige og/eller skremmende tanker og dette tror jeg de fleste mennesker har opplevd fra tid til annen.

Ønsker deg en god juletid og håper svaret mitt var til hjelp for deg. 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold