Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å banke opp barn?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, i helgen ble jeg banket opp av ei jente som var 25 år. Jeg er 16. Jeg lurer på om det er ulovlig å banke noen som er under 18 når du selv er over 18? Og hva skjer om jeg anmelder?

Besvart 15.03.2019 20:48
 

Svar
Hei
Takk for at du skriver til oss!
 
Det er generelt ulovlig å banke opp andre i Norge. Dette gjelder både barn og voksne. Det følger av straffeloven §§ 271 flg. Hvilken av disse bestemmelsene om voldslovbrudd man straffes etter, og hvor streng straffen blir, kommer an på hvor alvorlig og grov volden er, og hvilke skader man eventuelt får som følge av volden.
 
Hvis du anmelder den volden du har blitt utsatt for til politiet, vil politiet etterforske saken. De vil da avhøre mistenkte og gjerne eventuelle vitner. Når de er ferdige med etterforskningen, kan de velge å følge opp saken videre eller saken kan bli henlagt. For at saken skal bli fulgt opp videre må politiet mene at de har nok bevis for at det har skjedd noe straffbart.
 
Hvis saken blir brakt inn for retten, vil utfallet av saken kunne bli at hun som banket deg opp blir straffet for dette. Straffen for å banke opp andre er bøter eller fengsel. Hvis volden er grov kan straffen bli fengsel opp mot 6 år. Du kan lese mer om hva straffen kan bli i artikkelen "Slår ned en annen" som jeg har lagt ved under. 
 
Hvis du ønsker det, kan du spørre politiet om saken kan behandles i konfliktrådet. De har mye erfaring med å megle, også i voldssaker. Hvis du lurer på om dette kan være noe for deg, kan du lese mer om dette i artikkelen om konfliktrådet som ligger med i svaret til deg.
 
Hvis man har vært utsatt for vold, kan man søke om voldsoffererstatning. Du kan lese mer om dette her. For å kunne få voldsoffererstatning er det i utgangspunktet et krav om at saken er anmeldt til politiet. I de fleste tilfeller vil man ha krav på bistandsadvokat eller fri rettshjelp til å få hjelp i søknadsprosessen. 
 
Lykke til!

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Slår ned en annen

Gutt slår (colourbox.com)

Jeg havnet i slosskamp og slo til en annen. Han måtte på legevakta og sånt. Hva skjer om jeg blir anmeldt?

Les mer

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold