Hopp til hovedinnholdet

Jeg vurderer anmelde ekskjæresten min for vold. Kan jeg anmelde for dette?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, gutt på 17 år her. Jeg vurderer anmelde (nå eks) kjæresten min. Hun er meget voldelig og manipulerende. hun har flere ganger slått meg hardt, sparket i testiklene, klort meg til blods flere steder. Det har gått så langt at hun prøvde å kvele meg og hun fortalte at hun ikke ville jeg skulle puste lengre. Hun fortalte også at hun egentlig skulle knivstikke meg en natt. Hun sa at Vi skulle på fest, (jeg ble full), så skulle vi hjem. Og så skulle vi ut i en sånn gjestehus/bu/ rom separert fra huset. Hun sa så at hun skulle hjemme en kniv et sted, og at når vi hadde samleie, så skulle hun ta den fram og stikke meg til jeg sluttet å puste. Hun skulle stikke meg til døde. Samme kvelden hvor hun fortalte hva hun egentlig skulle ha gjort prøvde hun å kvele meg. Fortalte meg at hun ville jeg skulle slutte å puste. Kan jeg anmelde for dette? Hva burde jeg gjøre? (Min mor forteller at det vil være vanskelig å oppnå noe med det)

Besvart 25.05.2019 11:12
 

Svar
Hei gutt 17 år. 

Det er forferdelig å lese hva du er blitt utsatt for av ekskjæresten din. Det er så bra at det er slutt! 

Du kan helt klart anmelde henne! Ikke bare har hun truet deg, som er én form for vold (latent vold), men hun har også utsatt deg for både fysisk og psykisk vold. Det å sparke i testiklene og si hva hun skulle gjøre under samleie, er kanskje seksuell vold. 

Du kan snakke med politiet om dette. Da vil du få råd om hvordan du kan gå frem. Hvis du har noe skriftlig i form av meldinger, MMS, chatlog, er det viktige bevis. 

Du kan også snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen, en fagperson på helsestasjon for ungdom eller fastlegen. Da får du mulighet til å sette ord på tanker og følelser og hva som har skjedd. Det er noe med å få "plassert" det som har skjedd. Ansvaret, skylden og skammen er jentas. 

For mange er dette med å anmelde virkelig "å gi ansvaret" til voldsutøver.

Hvis saken blir henlagt, har du uansett ansvarliggjort voldsutøveren. Når man har anmeldt vold, kan man også være berettighet voldsoffererstatning, selv om saken blir henlagt. 

Snakk med politiet og helsepersonell!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier/spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Kjenner du noen som er i et usunt forhold?

Noen holder hånda foran munnen på ei jente (colourbox.com)

Si ifra om du tror en du kjenner er utsatt for trusler eller vold. Det handler ikke om hvor mye som skal til for at du skal varsle, men hvor lite. Sjekk faresignalene her.

Les mer

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold