Hopp til hovedinnholdet

Kan politiet bruke makt mot meg uten grunn?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt som er en ganske god kjenning av politiet pga slåssing på fest osv. Har vært med i fyllearresten mange ganger og tilogmed fått fest forbud. Men jeg har kommet meg på rett spor nå og slåsser ikke mere og jobber mye med sinne mitt. Men må til rettet etter jeg slo ned en politi man i helga. Det som skjedde var at jeg skulle på offentlig fest, drakk bare 4 øl og var ikke så påvirket. Men jeg kunne ikke gå noen steder uten at politiet og vakter var etter meg. Ble tilslutt lei og spurte på en ganske fin måte om de kunne la meg være i fred. Da kom det 3 politi folk og ble ganske aggressiv og det ble etterfulgt av at de prøvde og legge meg i bakken. Jeg klikket og slo ned ene politimannen og kastet den andre i bakken før jeg la meg ned frivillig. Har de lov til dette? De startet uten grunn og bruke makt på meg bare fordi jeg spurte om de kunne la meg være.

Besvart 27.05.2019 08:48
 

Svar
Hei

Det er dessverre vanskelig for meg å vurdere om politiet hadde rett til å gjøre det du beskriver. Dersom du mener politiet har gjort noe straffbart mot deg, kan du anmelde dette til spesialenheten for politisaker. Dersom du mener politiet ikke gjorde noe straffbart, men opptrådte på en måte de ikke burde, kan du klage til politimesteren. 

Selv om politiet i mange situasjoner har rett til å bruke makt, har de nemlig visse regler de må følge. I politiloven § 6 står det blant annet: 

Politiet skal ikke ta i bruk sterkere midler uten at svakere midler må antas utilstrekkelige eller uhensiktsmessige, eller uten at slike forgjeves har vært forsøkt. De midler som anvendes, må være nødvendige og stå i forhold til situasjonens alvor, tjenestehandlingens formål og omstendighetene for øvrig.

En av politiets oppgaver er å sørge for offentlig ro og orden, og derfor kan de blant annet be personer om å forlate et område, eller holde igjen personer som ikke følger beskjeden fra politiet om å forlate området. Man har nemlig plikt til å følge politiets beskjeder. Det kan tenkes at det var dette som førte til den situasjonen du beskriver.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Slår ned en annen

Gutt slår (colourbox.com)

Jeg havnet i slosskamp og slo til en annen. Han måtte på legevakta og sånt. Hva skjer om jeg blir anmeldt?

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Ikke la deg provosere til å slåss på fest

Drikker øl

Hva kan du gjøre for å unngå slosskamp på fest, og hvordan kan du reagere hvis du kommer opp i en voldelig situasjon? Her er en utelivsguide for deg som har begynt å gå på fest!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold