Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ikke være ansvarlig for noens liv

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Er 17 år og besøkte i dag en venn fra barneskolen. Vi har snakket litt nå og da, men ikke noe mye. Plutselig kontaktet meg på face og spurte om jeg ville komme på besøk. Under besøket fortalte han meg at han drev med selvskading og hadde senest for to uker siden prøvd å ta livet sitt. Han jakter og går på skyting og har derfor tilgang til våpen. Jeg fikk han til å si ja til å dra til en sånn person å snakke med, vi skal sammen dra dit i neste uke. Han mistet faren sin da han var 7, har ikke mange venner og sliter på skolen pga adhd. Jeg er ikke nær han nå, men vi var gode venner før og jeg vet at han før var forelsket i meg. Problemet er, jeg føler nå at jeg har mye ansvar med å hjelpe han og at jeg er viktig for han, men jeg vet ikke om jeg er rett person til å ha det ansvaret. Jeg vil ikke være ansvarlig for noens liv. Jeg vil hjelpe han, men er ikke klar for at han skal bli knyttet til meg på langt sikt. Hva burde jeg gjøre?

Besvart 16.06.2019 11:15
 

Svar
Hei

Så fint at du er et medmenneske og at du er en person som andre betror seg til. Når jeg leser det du skriver tenker jeg at du har gjort mye riktig. Lurt at du blir med han til hjelpeapparatet.

Du er ikke ansvarlig for hans liv og det ansvaret er for stort for deg å ta. Si gjerne til han at du gjerne vil hjelpe og støtte han, og at det du kan gjøre er å være en venn og medmenneske. Tenk over hvor grensene dine går og hvor mye du ønsker å involvere deg.

Finn gjerne en person du kan snakke med underveis imens du støtter og hjelper. Det kan være krevende følelsesmessig å støtte en person som selvskader seg og har selvmordstanker. Hvis du skal klare å støtte og hjelpe på en god måte er det viktig at du tar vare på deg selv og setter grenser. På den andre siden kan du lære mye om deg selv og livet ved å støtte vennen din i den perioden han er i nå. Det er kanskje vanskelig å ta stilling til hvor lenge du ønsker å ha kontakt med vennen din. Hvis det er greit for deg å ha kontakt nå så kan du ha kontakt til du kjenner at det ikke er greit mer. Kanskje dere får et godt vennskap som du får mye glede av? Eller kanskje du etterhvert kjenner at vennskapet krever mer enn det gir, og at det ikke er et gjensidig vennskap som du ønsker i livet ditt. Du kan når som helst avbryte kontakten hvis du ønsker det.

Det er altså vanskelig å gi deg et sikkert svar på hva du bør gjøre. Det er bare du som vet hva du tenker og føler. Mitt råd til deg er derfor at du gjør det du har lovet nå; blir med han til hjelpeapparatet. Så kan du se det litt an. Ta vare på nettverket ditt selv om en "ny/gammel" venn har tatt kontakt. Det er også viktig at du tar vare på andre venner og nettverket du har fra før. Husk at du har lov til å snakke med noen om hvordan det er å være deg nå når du prøver å hjelpe en person som sliter. Se andre tips i vedlagte artikler.

Lykke til.

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold