Hopp til hovedinnholdet

Overgrep fra ekskjæreste.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei I dag åpnet en venninne seg til meg, og så hun trodde hun hadde blitt voldtatt. Hennes ekskjæreste kom på besøk til henne, og hun slapp han inn. Først hadde de snakket sammen, men så ble venninne min trøtt så de hadde gått opp på soverommet. Hun la seg på sengen, og der sovnet hun. Så merket hun at eksen begynte å fingre henne. Hun følte en stor smerte og prøvde å ta vekk hånden hans, men da gjorde han det enda hardere. Da han var ferdig latet venninnen min som ingenting, og da eksen var på vei ut døren møtte hun stefaren sin i døråpningen. Han var sint for at hun hadde besøk uten å si i fra, så venninnen min har ikke turt å fortelle moren eller stefaren hva som skjedde. Hun ønsker heller ikke å fortelle det til noen andre voksne, så jeg lurer på hva skal jeg gjøre? Og er dette voldtekt? Og hvordan kan jeg hjelpe henne, det virker som hun syntes det er vanskelig å forholde seg til, siden de ser hverandre hver dag, de går på samme skole, men de har ikke snakket sammen etter hendelse

Besvart 09.10.2019 10:15
 

Svar
Hei jente 17 år.
 
Tusen takk for at du tar kontakt på vegne av venninnen din.
 
Det denne gutten gjorde mot venninnen din, er et seksuelt overgrep, ja. Det er nemlig slik at det alltid skal være samtykke/enighet fra begge parter dersom man skal ha sex. Og det er ulovlig å utnytte seg seksuelt av noen som ikke er i stand til å samtykke, for eksempel hvis man sover eller er beruset.
At hun forsøkte å ta bort hånden hans, burde også ha gitt ham klare indikasjoner på at dette ikke var noe hun ønsket.
Så dette er absolutt ikke greit, og vi forstår godt at hun syns dette er vanskelig og vondt.
 
Det kan selvsagt være vanskelig å fortelle slike ting til sine nærmeste av og til, fordi man er litt redd for reaksjonen man kan få. Allikevel er det viktig, og vi anbefaler sterkt, at hun tar kontakt med en trygg, voksen person vedrørende dette slik at det ikke skjer igjen. En slik voksen trenger ikke være foreldre/steforeldre. Det kan for eksempel være en annen i familien, en lærer, eller helsesykepleier ved skolen eller i kommunen.
Sammen kan de finne ut av hva som kan gjøres for at venninnen din skal få det bedre med seg selv etter denne hendelsen.
 
Dersom hun kunne tenke seg å ringe noen for å prate om dette, så kan hun ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på telefon: 116 111, nettadresse:www.116111.no og/eller Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte på telefon: 800 57 000.
 
Avslutningsvis ønsker vi å rose deg for å være en god venn! Gi henne disse rådene, og tilby deg å være med henne dersom hun ønsker og trenger det.Vi ønsker deg/dere masse lykke til!
 
 
Med vennlig hilsen

Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer

Voldtekt - vanlige reaksjoner

Jente bak en glassrute (colourbox.com)

Dette er først og fremst skrevet for deg som har opplevd å bli voldtatt. Her kan du lese om vanlige reaksjoner på en slik hendelse. Du får også gode råd om hva som kan være til hjelp på kort og lang sikt.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold