SVAR
Besvart 06.12.2019 07:56:04
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Kjære jente 13 år
Det er ikke greit for deg og det er så viktig at du sier fra til de voksne om hva som skjer når du og broren din er hjemme uten foreldre. Han skal ikke slå deg og det er viktig at det stopper nå.
Jeg ber deg om å fortelle foreldrene dine om hva som skjer. Vær åpen og ærlig, vis dem også blåmerkene og kulene du har fått. Fortell dem hva som skjer når de har gått ut av huset.
I tillegg synes jeg du skal gå til helsesykepleier eller Helsestasjon for ungdom og fortelle om hvordan det er for deg både hjemme sammen med broren din og om hvordan du har det inni deg. Du har det veldig vondt og vanskelig og det er viktig at du tar på alvor og snakker med en voksen om. Helsesykepleier/Helsestasjon for ungdom kan hjelpe deg og tilby støttesamtaler over tid. De vil også vurdere om du er i behov av mer spesialisert hjelp, som eksempelvis fra Psykisk helsetjeneste i kommunen eller fra BUP.
Vit at det finnes hjelp å få og at du kan få det bedre! Jeg forstår godt at du synes det er fryktelig vanskelig nå, for sånn som du har det hjemme - sånn skal du virkelig ikke ha det.
Du kan alltid ringe Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111 og bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. De er der for deg og vil gjerne hjelpe!
Jeg legger ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der.
Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.
Vennlig hilsen psykologen
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge på 116111.no, ringe 116 111, eller sende sms til 417 16 111, hele døgnet.
Les mer
attach_file
Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker med noen om det. Du skal ikke trenge å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst finnes det løsninger.
Les mer
attach_file
Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Vi gir deg ti tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.
Les mer
attach_file
Familievernet kan hjelpe deg med små og store problemer hjemme. De som jobber der er fagfolk med taushetsplikt.
Les mer
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer
attach_file
Er hjemmet ditt er et sted der du er redd, må være på vakt og passe på hva du sier og gjør? Sånn skal det ikke være.
Les mer
attach_file
Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".
Les mer
attach_file
Livet kan være skikkelig dritt av og til. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.
Les mer