Hopp til hovedinnholdet

Bekymret for venninna mi.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har ei venninne som er like gammel som meg selv. Vi var veldig gode venner gjennom hele ungdomskolen, men da vi skulle begynne på videregående sklei vi fra hverandre. Jeg kommer fra et hjem med to ressursterke foreldre, og har alltid vært skoleflink. Har aldri hatt noen problemer bortsett fra en og annen kjærlighetssorg. Venninna mi er ikke like heldig. Hun har gjennom den tiden jeg har kjent henne flyttet veldig mange ganger, og kommer fra et ganske ustabilt hjem. Moren hennes sliter med psysiske problemer, og har hatt mange forskjellige kjærester. Venninna mi har ikke hatt det spesielt lett verken hjemme eller på skolen, da hun også har lærevansker og dyseleksi. Mange av disse tingene har jeg ikke fått vite om nå nylig, men hun har alltid hatt et veldig aktivt sosialt liv, med mange gutter og sexpartnerer, allerede fra ung alder. For kanskje ett år siden fikk hun kjæreste. Han var en god del eldre enn henne, og etterhvert fant jeg ut at han var involvert i det kriminelle miljøet i den byen vi bor i. Selv om jeg var skeptisk til han, påsto venninna mi at hun aldri hadde vært så lykkelig før, og etterhvert flyttet de også sammen. Jeg likte han ikke helt, men var glad for at venninna mi var lykkelig, så jeg slo meg til en måte til ro med det. Men for 2-3 uker siden fikk jeg vite om at han har en del psyokpatiske trekk, og at han ved flere ganger har tvunget seg inn i huset der hun bor (de har flyttet fra hverandre) og slått henne osv. Problemet er at jeg og venninna mi alltid har hatt et nært forhold og har snakket om en del ting, men hun har aldri fortalt meg om de virkelige store problemene hennes. Hadde jeg visst ville jeg gjort mer for å hjelpe henne, men nå føler jeg meg som en tiltaksløs tilskuer. Jeg hater og tenke på hvordan hun har hatt det, det gjør meg virkelig vondt, men jeg vet ikke hvordan jeg skal ta det opp med henne? Hun har alltid vært en veldig sterk jente, i løpet av de 4-5 årene jeg har kjent henne har jeg sett henne gråte 2 ganger, det er ganske rart i og med at vi var sammen hver eneste dag i en periode på 1 år, der hun hadde mer enn nok problemer å tenke på. Hvordan skal jeg nå inn til henne? Jeg vil gjerne vise henne at hun kan stole på meg og at jeg stiller opp for henne. Også lurer jeg på en ting til, kan hun anmelde (eks)kjæresten, hvordan går man frem og hva kommer til å skje? Jeg er redd for at han kommer og tar henne hvis politiet ikke finner noen bevis, og han får gå fri. Venninna mi har også havnet i klammeri med politiet flere ganger, og har vel en ting eller to på rullebladet sitt, så jeg er også redd for at de ikke kommer til å ta det seriøst? Håper på raskt svar! Er veldig bekymret!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!
Det høres ut som om venninnen din har mange problemer og mye å slite med.
Det er vanskelig å hjelpe noen som ikke ønsker, eller vil ha hjelp. Jeg synes du skal snakke med venninnen din, åpent og ærlig om det du vet og si at hun kan stole på deg, at du stiller opp for henne og spørre om det er noe hun trenger hjelp til.  Det er da opp til venninnen din om hun vil åpne seg for deg, snakke om ting og ta imot hjelp fra deg. Du beskriver din venninne som sterk og sterke jenter er ofte oppdratt til å ordne opp selv. Det kan ta tid før en får tillitt til venninner og tørr å snakke om "alt".
Så til spørsmålet ditt: Venninnen din kan anmelde sin eks-kjæreste for at han trenger seg inn der hun bor og slår henne. Hun må da henvende seg til politiet. Hun kan også be om besøksforbud og voldsalarm.
 
Politiet vil ta slike anmeldelser seriøst. Det er viktig at venninnen din kontaker politiet umiddelbart hvis det skulle skje igjen.
Med vennlig hilsen
 
Alarmtelefonen for barn og unge, tlf. 116 111
i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold