Hopp til hovedinnholdet

Foreldre bruker vold mot mine søsken. Bør jeg anmelde?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei!!!! Jeg lurte på en eller flere ting. For en uke og en dag siden så begynnte lille broren min og mamma å krangle, jeg så ingenting men lillebroren min fortalte at mamma hadde kommet inn i dusjen å tatt tak i håret hannes og slått det inn i veggen imens i kranglet. Den ann minste lille broren min fotalte meg at imens jeg var på klasse tur så hadde pappa slått ham med knytt neven. Jeg ble slått noen få ganger da jeg var mindre men etter at vi fannt ut at jeg har ADHD så sluttet de. Jeg lurte på om jeg burde melde dette ifa til politiet? Dett skjer ikke så ofte, Men når de først blir sure og sinte så vill jeg blande meg og noen ganger så gjør jeg det, men da sier de bare at jeg har ingenting med det å gjøre. Dette var bare en forteling om hvordan det er hjemme hoss oss og om jeg kunne få svar og råd om hva jeg og mine brødre kan gjøre så vill jeg bli takknemmelig. Jeg føler også att det påvirker meg i verdagen, og blir ofte redd for mamma og pappa når de blir sint. Og hva vill skje om dette anmeldes?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei og tusen takk for at du skriver til oss!

 

Det høres veldig vanskelig ut i deres familie. Når du beskriver hvordan dere har det vil jeg si at foreldrene deres bruker vold mot dere. Det er veldig alvorlig og ulovelig. Det er ikke lov å slå barn, uavhengig av om de har ADHD eller ikke. Jeg synes det er flott at du involverer deg når søskene dine utsettes. Det kjenner de helt sikkert mye støtte i. Det er veldig forståelig at det påvirker hverdagen din og at du er mye redd, og sånn skal du ikke trenge å ha det.

 

Ettersom det er en ulovlig handling kan man melde slike ting til politiet. Du kan ringe til politiet å fortelle hva som skjer hjemme hos dere så får du snakke med noen som kan fortelle hva som skjer i en slik situasjon. Det kan du gjøre anonymt på telefonnr 02800.

Hvis du melder foreldrene dine til politiet vil det gjøres en undersøkelse, og jeg vil tro at dere vil få kontakt med barnevernet. Det er vanskelig å si hva ellers som vil skje hvis du melder til politiet. Det er avhengig av hva de finner ut om det som har skjedd.

Jeg lurer på om du og familien din har hatt kontakt med barnevernet i din kommune? De skal passe på at barn og unge har det bra hjemme, og når det forekommer vold har man ikke det. For å få telefonnr til barnevernet går du inn på din kommunes hjemmeside og finner telefonnr til barnevernet der.

Når foreldre slår barn handler det ofte om at de ikke har noen andre strategier for å håndtere sin irritasjon eller sinne. Da trenger foreldre selv hjelp. Det kan man få på forskjellige behandlingssteder som feks "alternativ til vold" www.atv.no. Det er ALDRI barnas skyld at foreldrene slår. Den som slår er den som har ansvaret.

 

Når ting blir veldig vanskelig hjemme hos dere, eller du har lyst å snakke med noen om disse tingene kan du ringe til alarmtelefonen for barn og unge. De er vant å snakke med ungdommer i vanskelige situasjoner og kan hjelpe dere akutt hvis det skulle trenges. Det er en gratis telefon med nr 116 111 (www.116111.no)

 

Jeg håper at du og din familie snart får hjelp. På denne måten skal dere ikke trenge å ha det. Barn og ungdommer skal være trygge i sitt eget hjem og abslutt ikke være redd og engstelig.

 

Ta godt vare på deg selv og skriv gjerne inn igjen.

 

Vennlig hilsen

 

Psykologen/ung.no
 

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold